Közélet

Kivédte a fideszes polgármester, hogy kellemetlen dolgot feszegessen az ellenzék

Választási csalás árnyéka vetül Terézvárosra – erről tárgyaltak volna, de csak este 9-kor szóltak a képviselőknek, hogy másnap reggel ülés lesz.

A terézvárosi képviselőtestület önfeloszlatását is napirendre vette volna az ellenzék, de a fideszes polgármester, Hassay Zsófia kreatív eszközt vetett be, hogy elkerülje az ülést – írja az Index.

A portál emlékeztet: az ügyészség megerősítette, hogy 2014-ben, az önkormányzati választások alatt csalás történt. A Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták hamis ajánlásokat adtak le, az adatokat a Fidesztől másolhatták – közölték.

Az MSZP-s Hatvani Csaba kérte a rendkívüli önkormányzati ülés összehívását az ügy miatt, ám azt Hassay március 15-én reggel nyolc órára hívta össze, de erről csak előző este, 9 órakor küldött emailt a képviselők elmondása szerint. Az ülésen végül az LMP-s Heltai László, rajta kívül pedig Hassay Zsófia és alpolgármestere jelent meg. Az ülést határozatképtelenség miatt berekesztették.

Hatvani azt mondta: a hivatal mindig jelzi a képviselőknek telefonon is az ülés időpontját, de ez most elmaradt. Az önfeloszlatást újra kezdeményezni fogják.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a terézvárosi önkormányzattól, amelyet változtatás nélkül közlünk:

1. A polgármester minden esetben tiszteletben tartja a jogszabályi előírásokat. A rendkívüli képviselő-testületi ülés sürgősséggel történő összehívására 10 napon belül kell sort keríteni. A beadvány 9–én érkezett meg az önkormányzathoz, a 4 napos hosszú hétvégét megelőző és az azt következő napok programjai és tennivalói nem tették lehetővé az ülés összehívását más napon. Március 15-ike azért is alkalmasnak időpontnak tűnt, mivel a hosszú hétvége utolsó napján a képviselők nagy többsége tudhatóan Budapesten tartózkodott és a kora reggelre kitűzött rendkívüli képviselő-testületi ülés lehetővé tette számukra, hogy később a nap folyamán részt vegyenek az ünnepségeken.

Az ülés összehívása a szabályoknak megfelelően történt. Különös, ha a sürgősséggel rendkívüli ülést kezdeményezők meglepődnek azon, ha kérésük teljesül.

2. Mindemellett az időpont megválasztásával a polgármester arra is igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a 2014-es önkormányzati választás eredményeinek ismeretében, a marginális támogatottságú – nem mellékesen baloldali – szociáldemokrata párt esetleges választási visszaélése miatt milyen mérhetetlenül komolytalan a kérés, hogy a képviselő-testület oszlassa fel magát.

A Fidesz a szóban forgó választáson a kerület 10 egyéni körzetéből 9-ben fölényes győzelmet aratott, a baloldal minimális – 5 szavazatnyi – többséget egyetlen egyéni választási kerületben ért el. Választási szövetségeseivel a veszteseket támogató kompenzációs listás helyeivel együtt három, az LMP és Jobbik pedig egy-egy listás mandátumot szerzett.

Fontos megjegyezni, hogy a legfőbb ügyész a levelében csak arról tett említést, hogy az esetleges visszaélés a szociáldemokratákhoz köthető, a Fidesz aláírásgyűjtőivel kapcsolatban semmiféle terhelő adat nem merült fel.

Az MSZP célja nem más, mint a politikai botránykeltés. Az önkormányzat képviselő-testületének feladata a kerület fejlesztése, a kerületben élők helyzetének javítása, ülését méltatlan dolog nemtelen politikai célok elérésére használni.

Az a tény is jelzi, hogy pusztán egy politikai hecckampányról van szó, hogy az ellenzéki pártok szerdán ismételten beadványban kérték a rendkívüli ülés összehívását, ám a dokumentumot a kezdeményezéshez szükséges képviselők számánál kevesebben írták alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik