Közélet

Így szorít le a 107-es busz a Bartókon – videóval

A villamossínek felé kellett kitérnie annak az autósnak, akit egy 107-es busz szorított le a Bartók Béla úton. Az esetet a leszorított kocsi kamerája rögzítette. 

A buszt valószínűleg akadályozta valami a külső sávban, ezért indexelt, majd áttért a belső sávba, ami rendben is lett volna, ha nem lett volna ott már egy másik autó. A kocsi vezetője fékezett és a villamospálya felé kitérve elkerülte az ütközést.

Ezt a kocsit vezette olvasónk, Hanti, aki jelentette a nyilvánvalóan balesetveszélyes esetet a BKK-nál. Az alábbiakban ezt a levelet olvashatjátok. 

Ma délután (2016. március 11., 16:15-kor) az önökkel szerződésben levő VT-Arriva Kft. buszvezetője a 107-es buszjáraton az MHU-723 forgalmi rendszámú Mercedes Citaro csuklós busszal sérelmemre több, a KRESZ-be ütköző cselekedetet hajtott végre.

Mindez a Móricz Zsigmond körtér felől a Gellért téri megálló felé haladva a Gárdonyi téri villamosmegálló után történt. 

(Az alábbi videón hibás dátum szerepel, az eset – mint azt a levélírónk is írja – a napokban történt – a szerk.)

Ahogy a mellékelt videón is látszik: engem és az utasai testi épségét veszélyeztette, nem adta meg az elsőbbséget, leszorított a villamossíneket elválasztó akadályok felé. 

Azért, hogy elkerüljem az esetleges személyi sérüléssel járó balesetet és vagyoni kár se keletkezzen, erőteljesen fékeznem kellett, meg kellett állnom, amennyire lehetett, a villamossínek felé kellett húzódnom. Így is centiken múlt, hogy elfért a busz.

Ezt követően a Gárdonyi téri megállóhoz nem húzódott le, nem haladt folyamatosan, hanem szinte megállással ismét megállásra kényszerített a kereszteződésben. Ezt a tettét semmi sem indokolta, mert ahogy a videón is látszik, semmi akadály sem volt előtte. A megállóba sem tudott így párhuzamosan beállni.

Mikor mellé értem és érdeklődtem nála, hogy ez miért is volt, akkor a középső ujját felmutatva vigyorgott rám. Remélem, a busz fedélzeti videórögzítő berendezése működött és így rögzítette ezeket az eseményeket.

Frissítés:

Igen, a busz kamerája rögzítette a történteket. A járművet üzemeltető VT-Arriva kivizsgálta az esetet, ennek alapján a közlekedési szolgáltató az alábbi tájékoztatást küldte: 

2016. március 16-án, Így szorít le a 107-es busz a Bartókon címmel megjelent cikk kapcsán az eset kamerafelvételeit kivizsgáltuk és az alábbi tájékoztatást tudjuk adni.

Forgalmi akadály volt a busz előtt, ahogy a mellékelt fotó mutatja, egy szabálytalanul várakozó taxi és egy személygépkocsi állt a külső sávban, valamint egy éppen induló másik taxi, amely szintén a külső forgalmi sávban várakozott szabálytalanul.

107-es busz

A járművezetőnk időben jelezte irányjelzővel sávváltási szándékát, azonban a belső sávban közlekedő Octavia típusú személygépkocsi ahelyett, hogy beengedte volna, még gyorsított is. Ez egyébként a feltett videón is látható. Vészfékezés nem történt, ezért vészhelyzet sem alakult ki. A szóváltás ténye nem igazolható, a kamerafelvétel alapján a járművezető az autóvezetővel nem kommunikált.

Az eset kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a buszsávokban és általában a buszok útvonalain folyamatosak a tilosban parkolások és szabályszegések, amelyek akadályozzák a buszok menetrend szerinti haladását, és balesetveszélyes helyzeteket idézhetnek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik