Közélet
Prime Minister of Hungary Viktor Orban leaves a Special EU Summit on migrants held at the European Union Council building in Brussels on March 08, 2016.
European Union leaders will on March 7 back closing down the Balkans route used by most migrants to reach Europe, diplomats said, after at least 25 more people drowned trying to cross the Aegean Sea en route to Greece. The declaration drafted by EU ambassadors on March 6 will be announced at a summit in Brussels on March 7, set to also be attended by Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu. / AFP / THIERRY CHARLIER

Orbán vezetése alatt Magyarország az eurofób nacionalizmus élharcosa lett

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 14. 15:15

Kelet-Európa távolodik-e a nyugati modelltől? címmel közölt terjedelmes elemzést a Le Figaro. A francia konzervatív lap szerint miközben a rendszerváltás után a közép- és kelet európai országok az európai modell heves követői voltak, lelkesen csatlakoztak az Európai Unióhoz és az NATO-hoz, a migránsválság nyomán a demokrácia működéséről önálló víziót alakítottak ki. Magyarország a cikkszerző Isabelle Lasserre szerint a korábbi szovjet szatellitállamok közül a legliberálisabb volt, ezért természetesen és könnyen illeszkedett be a hagyományos európai demokráciák közé, Orbán Viktor vezetése alatt azonban az ország a “konzervatív és eurofób nacionalizmus” élharcosává vált Jaroslaw Kaczynski Lengyelországával egyetemben.

A varsói és budapesti tekintélyelvű kormányok sorozatosan megsértik az emberi jogokat és a jogállamot. Elutasítják a muzulmán migránsok befogadását, mert Európa keresztény identitásának veszélyeztetését látják bennük

– hangsúlyozta a lap, amely szerint Közép-Európa most először lép fel oly módon, hogy “az radikálisan megkülönbözteti az európai modelltől a migránsokkal szemben és a demokráciagyakorlásában”. Jacques Rupnik politológus, Kelet-Európa szakértő úgy véli, hogy az Európáról kialakított kelet-európai koncepció szerint a kontinens kultúrája és civilizációja a keresztény gyökereken alapul. Ez az “elképzelés” azért terjedhetett el, mert a volt kommunista országok homogén társadalmak a második világháború óta.

Nyugaton a nemzetállamok multikulturális államokká váltak a gyarmatosítás végével, míg Keleten ezzel ellentétes folyamat zajlott le, a heterogén társadalmak homogénekké váltak a zsidók kiirtása, a határok megváltoztatatása, majd a szovjet rendszerben rájuk erőszakolt bezártság miatt

– hívta fel a figyelmet Jacques Rupnik.

Régi értékek, régi sérelmek

A Le Figaro arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás után 26 évvel Keleten az életszínvonal alacsonyabb az uniós átlagnál, és “a növekedésből kiszorult emberek most vesznek revánsot”. A lap szerint jóllehet a demokrácia új koncepciója Nyugat-Európában is megjelent, a legfőbb különbséget az okozza, hogy

Közép-Európával ellentétben a bevándorló és Európa-ellenes mozgalmak Nyugat-Európa régi országaiban még nem jutottak hatalomra.

A lap szerint megvan a kockázata annak, hogy felszabdalja az Európai Uniót az újfajta megosztottság azok között, akik megkérdőjelezik a régi Európa hagyományos értékeit és azok között, akik nem akarnak azokon változtatni vagy alkalmazni azokat az új világhoz. Annak ellenére bekövetkezhet ez a cikk szerint, hogy “az Európa-ellenes kormányok” Budapesten és Varsóban nem kérdőjelezik meg a demokráciát, de olyan koncepciót valósítanak meg, amely alapján úgy tekintik, hogy egy választási győzelemmel minden hatalmat megszereztek, beleértve a játékszabályok megváltoztatásának jogát is, tekintet nélkül a kisebbségek véleményére vagy érdekeire.

Közép-Európa jelenleg azt a demokratikus kultúrát kérdőjelezi meg, amelyet az Európai Unió tagállamai eddig adottnak gondoltak.

Jacques Rupnik szerint a kelet-európai ellenállás miatt Nyugat-Európának is végig kell gondolnia, hogy mi az identitása.

 

 

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.