Közélet

Matolcsy megunta, megunták Matolcsyt

Nem várnak az Alkotmánybíróságra, elegük lett abból, hogy a jegybank "gyakorlatilag mindent megengedhet magának".

Törvényjavaslatot nyújt be szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további közpénzszórásának megakadályozására az LMP. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta, Matolcsy György vezetése alatt a jegybank óriási hatalomra tett szert, “gyakorlatilag mindent megengedhet magának”. A nemzeti valuta évek óta tartó leértékelése és a devizahitelek forintosítása miatt több száz milliárd forintos az MNB nyeresége, amit az elnöke úgy kezel, “mintha a saját vagyona lenne és nem közpénz” – tette hozzá Schmuck Erzsébet

Az LMP kezdeményezi, hogy – német mintára – a jegybank nyereségét osztalékként a központi költségvetésnek fizessék ki. Az ellenzéki párt emellett megszüntetné az MNB alapítványait, és a jegybank csak olyan cégekben lehetne tulajdonos, amelyek működése az alapfeladatai ellátásához szükséges. Az ellenzéki indítvány annak a lehetőségét is kizárja, hogy a jegybank a befolyt bírság összegét meghaladó mértékben “jótékonykodjon”. A cél az, hogy a közpénzzel átláthatóan és felelősségteljesen kelljen gazdálkodni.

Schmuck Erzsébet közölte: Matolcsy György úgy értelmezi a jegybanktörvényt, hogy amit a törvény nem tilt, mindent szabad, ezért az elmúlt két évben óriási költekezésbe kezdtek. Több pénzt költöttek el műkincsvásárlásra, műemlékvásárlásra, egyedi jótékonysági támogatásokra és Matolcsy György unortodox gazdaságpolitikájának tanítása érdekében a felsőoktatás fejlesztésére, mint a közgyűjtemények vagy az oktatási kormányzat. Az LMP-s politikus szerint a jegybankelnök megunta az MNB költéseivel és alapítványaival kapcsolatos kérdéseiket, ezért kérte a kormánytöbbségtől az utóbbiakkal kapcsolatos adatok titkosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik