Közélet

Így rúgd ki a rokonaidat

Elbocsatas(210x140).jpg (Array)
Elbocsatas(210x140).jpg (Array)

Kirúgni valakit mindenképpen nehéz. Akkor viszont főleg az, ha a családtagodról van szó. De néha meg kell tenni az igazán nehéz dolgokat is. A család fontos dolog, a jelenléte sokat dobhat egy munkahelyen. De ha egy családtak nem teljesíti, ami kötelessége lenne, a következmény ugyanaz kell, hogy legyen, mintha nem lenne családtag.

Most megpróbálunk segíteni ebben a nehéz kérdésben. Összeszedtük, miket kell tudnod, ha el akarod bocsátani egy családtagodat, vagy rokonodat.

Szólj előre

Ez persze minden kirúgásra igaz. Előre meg kell beszélnetek, munkaadóként mit vársz el tőle a munkája során, és ha nem teljesíti azt, amiben megegyeztetek, le kell ülnöd vele beszélni. És nem akkor, amikor már kirúgnád. Lehet, hogy azért nem teljesíti azt, amit szeretnél, mert nem kommunikáltatok megfelelőek, amikor az elvárásokról beszéltetek. Minden munkavállaló megérdemli, hogy tudja, mit várnak el tőle a munkahelyén.

A családtagoknál hasonló a helyzet. Sok jövőbeni kellemetlenséget meg tudsz előzni azzal, ha előre leültök és megbeszélitek, miben nem felel meg a teljesítménye az elvártaknak.

Legyenek indokaid

Mint bármely más munkavállalónál, itt is szükséges, hogy meglegyenek a megfelelő indokaid a kirúgásra. Azt ugyanis, ha valakinek megszünteted a munkaviszonyát, nem lehet félvállról venni: meg kell indokolnod, miért döntöttél így.

A családtagoknál ez még fontosabb, mint bárhol máshol. A többi elbocsátott munkavállalóddal nem kell találkoznod a továbbiakban, a családtagoddal viszont igen. Pont ezért érdemes minden későbbi haragot és sértődést elkerülni azzal, hogy pontosan megindoklod, miért szünteted meg a munkaviszonyát.

Nem szabad a tárgyalás során például pletykákat, vagy hallomásból szerzett információkat felhoznod. Legyél profi és hagyatkozz csak a tényekre. Hivatkozhatsz a korábbi beszélgetésekre is, amikor arról beszéltetek, mit vársz el tőle, mint munkavállalótól, és abból mi teljesült.

Értesítsd a rokonokat

Ez persze nem kötelező pont, de lehet, hogy a családon belül megkönnyíted vele a további életedet. Érdemes lehet egy rokon kirúgása utána leülni a családod néhány tagjával, és elmagyarázni, miért tetted ezt. Ha logikusan, hidegvérrel és profin elmondod, mi miért történt, és emlékezteted őket, hogy korábban a kirúgott rokonnal is egyeztettél, meg fogják érteni, amivel elkerülheted a későbbi ellenségeskedést.

Legyél kemény

A legfontosabb, amire számíthatsz: bűntudatod lesz, ha kirúgsz egy rokont. Sőt, lehet, hogy a rokon erre még rá is épít majd, kifejezetten érezteti majd veled, hogy igazságtalan voltál. Az is lehet, hogy igérgetni, vagy sírni fog. Ilyenkor legyél kemény.

Tudd, hogy megadtad a lehetőséget a változásra, amikor korábban leültél vele beszélgetni az elvárásokról. Legyél profi, és ha elhatároztad a döntésed, tartsd is magad hozzá. A kirúgás után esetleg leülhetsz tárgyalni azokkal a rokonaiddal is, akik még a cégnél vannak, hogy megértsék, mi történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik