Közélet

4 olyan tanács a cégvezetésről, amire nem gondoltál volna

Egy cégvezetőnek gyakran nehéz újat mondani arról, mit tegyen, hogy jól működjenek a dolgok. A klasszikus mantrákat szinte mindenki ismeri, főleg úgy, hogy – ugye – a gyakorlat teszi a mestert, ezért egy cégvezetőt nehéz meglepni. Ennek ellenére megeshet, hogy egyszerűen nem találkoztunk még olyan tanácsokkal, amelyek pedig nagyon megkönnyíthetnék az életünket. Összeszedtünk párat, lehet, hogy még nem hallottad őket

Figyelj arra, hogyan beszélsz a csapatodról

Amikor a beosztottjaidról beszélsz, mit mondasz, azt, hogy ők, vagy azt, hogy mi? Apró különbség, de nagyon komoly változásokat érhetsz el vele, ha jól használod. Egy cégnél valamennyire mindenki egy csapat, ideális esetben legalábbis. A személyes névmások helyes használata pedig ezt az ideális esetet teremtheti meg. Ha azt mondod, amikor a csapatról beszélsz, hogy “mi”, akkor mindenki sokkal inkább csapattagnak érzi magát, és erősíted bennük azt, hogy felelősek a cégért és annak teljesítményéért.

Ha átalakítod az irodát, egyeztess a csapatoddal

Erre nagyon sokan nem gondolnának, amikor új helyet keresnek a cégnek. Nagyon fontos, hogy a munkavállalók jól érezzék magukat a munkahelyükön. Ebben az esetben ugyanis sokkal, de sokkal jobban dolgoznak, mint amikor olyan rosszul érzik magukat, hogy szenvedés az egész életük. De különböző emberek vagyunk, és sokan vannak, akiknek speciális igényei vannak a munkához. Van, aki tud zajban dolgozni, van, aki nem. Van, aki szeret sarokirodában ülni, és van, aki azt szereti, ha nyitott, szabad térben dolgozik. Érdemes leülni velük, mielőtt elkezdenél építkezni, így végül mindenkinek jó lesz.

Ne várd el, hogy mindenki folyamatosan 100 százalékon teljesítsen

Mert nem reális. Persze 110, vagy 120 százalékon teljesíteni sem az, ahogy azt sokan mondják, de a százszázalék elsőre még elképzelhetőnek is tűnne. A valóságban viszont egyszerűen nem várhatod el senkitől, hogy folyamatosan a maximumon teljesítsen. Ez egyenes út a gyors kiégéshez. Ugyanúgy nem várhatod el ezt a csapatodtól, ahogy magadtól sem. Nagyon kevés olyan ember létezik, aki képes folyamatosan a maximumon teljesíteni, és nem ég ki, nem fárad el tőle. Ezt vedd figyelembe, ha a csapatod hajtod: néha kell egy kis lazítás.

Tervezd be a zavaró tényezőket

Amikor a napodat tervezed, készülj fel arra, hogy nem fog minden úgy alakulni, ahogy szeretnéd. A naptáradban csinálj helyet az olyan helyzeteknek, amikor lehet, hogy hirtelen be kell iktatnod valamit. Ez bármikor előfordulhat. Lehet vészhelyzet is, de akár csak félrehívhat valaki a csapatodból, hogy meg szeretne beszélni valamit. Ha olyan feszesre tervezed a naptáradat, hogy ez nem fér bele, akkor rengeteg igénynek nem tudsz majd megfelelni. Ha hagysz egy kis lyukat a napodban, akkor a legapróbb kellemetlenségekre is felkészülhetsz.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik