Közélet

Obama Washingtonba hívta Orbánt

Szemerkényi Réka nagy dolognak tartja, hogy a nukleáris csúcstalálkozóra meghívták a miniszterelnököt is.

Az InfoRádiónak a nagykövet elmondta, hogy a nukleáris csúcsot Barack Obama kezdeményezte nyolc éve, elnöksége elején.

Meghívtak rá negyvenegynéhány országot, különböző szempontok alapján a világ minden régiójából, Közép-Európából három-négy ország van benne.

Magyarország is meghívottja a tanácskozásnak, amire a nagykövet személyesen nagyon büszke és szerinte minden magyar az lehet, mert ez nemzetközi súlyt ad az országnak. Ezt, ha nem biztonságpolitikus valaki, talán nem értékeli megfelelően, de a nukleáris kérdések, a fegyverek miatt mindig kiemelten szerepelnek minden ország külpolitikai megfontolásai között – tette hozzá.

Szemerkényi Réka szerint nagy dolog tagja lenni az elit nukleáris klubnak.

“Különleges súlyú, nagy befolyással rendelkező országcsoport, amelyen belül lenni, a megbeszéléseken részt venni, nemzetközi presztízst és pozíciót is jelent.”

A klub következő eseménye március végén, április elsején egy másfél napos csúcstalálkozó lesz. Washingtonban minden ország államfői, kormányfői szinten képviselteti magát. Szemerkényi Réka elárulta, hogy maga az elnök küldött meghívót.

A találkozó súlyát jelzi, hogy Obama elnök személyes levélben hívta meg a kormányfőket. Ennek a félévnek, a választásokig, ez a csúcs lesz az egyik legkiemeltebb eseménye Washingtonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik