Közélet

5 feltétel, amiből kiderül, van-e értelme otthonról dolgoznod

Kétféle ember van: aki tud otthonról dolgozni, és aki nem. Aki tud, az többnyire szeret is. Ez érthető, az otthoni munkának rengeteg előnye van. Ha viszont ezeket az előnyöket nem tudod kihasználni, nagyon megnehezítheted az életedet. Összeszedtük az otthoni munka pozitív és negatív oldalait, hogy el tudd dönteni, képes lennél-e élni ezekkel a lehetőségekkel.

Te osztod be az idődet

Megint csak kétféle ember van: aki képes erre, és aki nem. Ahhoz, hogy beosszad a saját idődet, kifejezetten fegyelmezett embernek kell lenned. Ha azt érzed, hogy magadtól nem tudod megszervezni az életedet úgy, hogy produktív legyél, akkor valószínűleg nem neked való az otthoni munka. Ha viszont képes vagy rá, rengeteg előnyöd lesz belőle. Akkor dolgozol, amikor akarsz, akkor pihensz, amikor akarsz, nincsenek meg azok a kötöttségek, amik az irodai munkával járnak, és még a teendőidet is elintézheted munka közben.

Te alakítod ki a munkakörnyezeted

Ez ismét egy megosztó kérdés. Vannak, akik kifejezetten érzékenyek arra, milyen környezetben dolgoznak. Másokat ez egyáltalán nem érdekel, bárhol tudnak dolgozni. Ha érzékenyebb vagy a hangzavarra, a sok emberre, vagy arra, hogy kényelmesen, kanapéról, ágyról dolgozhass, akkor szinte neked találták ki az otthoni, vagy távmunkát. Sokkal nagyobb befolyásod van arra, mi vesz körül, milyen zavaró tényezők nehezítik a munkád, és mennyire tudsz rá figyelni.

Olyan ruhában jársz, amilyenben akarsz

Szeretsz kényelmes ruhában, melegítőben, pizsamában dolgozni? Ezt azért az irodában elég nehéz lenne megoldani, de az otthoni munkánál simán működik. Ha nem érzed fontosnak, hogy minden nap felöltözz, és megmutasd magad másoknak, akkor ezt neked találták ki. Vannak viszont olyanok, akik akkor tudnak igazán jól dolgozni, ha nem csak lélekben, de fizikailag is felkészültek. És ehhez nem csak az kell, hogy a munkára kijelölt helyed elváljon a pihenésre kijelölt helyedtől, de az is, hogy a munkára fizikailag is készülnöd kelljen. Ha szükséged van rá, hogy az ébrenléthez reggel felöltözz, akkor neked inkább az irodai munka való.

24 órás munka

Sajnos az otthoni munka és a felelősség nagyon rossz barátok. Ha nem tudod betartani a saját magadra szabott határokat, annyira elúszhatsz, amennyire sehol máshol. Ha nem szereted, hogy a munka bárhol utolérhet, akkor valószínűleg nem tudsz majd igazán hatékonyan otthonról dolgozni. És az a stressz, amit az állandó munka kivált belőled, a távmunka minden más hasznát kioltja majd.

Olcsóbb

Van viszont egy elvitathatatlan haszna az otthoni munkának: sokkal olcsóbb, mint irodából dolgozni. Nem csak a munkaadód spórol pénzt azzal, hogy nem kell neked helyet biztosítania egy drága irodában, hanem te is, ráadásul egy csomó mindenen. Nincs reggeli és délutáni tömegközlekedés, amivel a pénzen kívül egy csomó időt is megspórolsz. Nincs drága kávé, amiért az irodai kávézóban fizetned kell. Nincs szükséged arra sem, hogy drága éttermekben egyél, otthon főzni is sokkal könnyebben tudsz, mint az irodádban. Ráadásul még abban is segíthet, hogy keretet adjon a napodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik