Közélet

A nemzetbiztonság is vizsgálja a népszavazó kopaszokat

24.hu
24.hu

2016. 03. 09. 15:03

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is vizsgálja a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án történteket – közölte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület szerdai zárt ülése után újságírókkal.

Február 23-án tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen ott várták, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést, és ha igen, akkor elsőként adhassák le kérdésüket.

Végül elsőként egy Erdősi Lászlóné adta le kérdését, négy másodperccel megelőzve az MSZP-s Nyakó Istvánt. Miután több kopasz férfi akadályozta politikusukat.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a testület zárt ülése után azt mondta: nem kaptak egyértelmű, megnyugtató választ arra, hogy kik, miért és kinek a szervezésében akadályozták a magyar jogállamiság egyik alapintézménynek munkáját.

Annyit tudni, hogy összesen 22 feljelentés érkezett a hatóságokhoz. A nyomozás egyelőre folyamatban van, s mivel egy népképviseleti szervet ért incidens, ezért az ügynek nemzetbiztonsági vonatkozása is van, így a testület is figyelemmel kíséri az ügyet – mondta Molnár Zsolt, aki a magyar demokrácia szégyenének nevezte a történteket.

Szerinte az egész magyar társadalom válaszokat vár és az eddigi magyarázkodások elfogadhatatlanok. Hozzátette: egyetért azzal, hogy a választási törvényeken változtatni kell, ugyanakkor a jövőt érintő jogszabály-változtatással “nem lehet elkenni” az ügyet.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja is azt mondta: számos nyugtalanító kérdés van, és az egész magyar demokrácia szempontjából fontos, hogy pontot tegyenek az ügy végére.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) és Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke is elítélte az NVI-nél történteket. Mirkóczki Ádám hozzátette, ebben az ügyben “a Fidesz pofátlansága elképesztő méreteket öltött”, miután a Jobbik nyakába akarják varrni az NVI-nél történteket. Állítólag egyes tanúvallomásokban a Jobbikhoz akarják kötni a fideszes “Kubatov Gábor fizetett” verőlegényeit – mondta.

Németh Szilárd ezt a jobbikos képviselő üldözési mániájának tulajdonította, s hozzátette: Kubatov Gábor már nyilatkozott ebben az ügyben. A fideszes képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség február 23-án, délelőtt fél 10-kor internetes sajtófigyelés nyomán szerzett tudomást az NVI-nél történtekről, majd húsz perccel később már a helyszínen voltak (de nem intézkedtek). Emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is kérte, hogy az NVI-nél történteket közösen vizsgálják ki, s a parlamentben hozzák meg a szükséges jogszabály-változtatásokat.

A nemzetbiztonsági bizottság szerdai zárt ülésén az újabb “kémügyet” is tárgyalták. Az atlatszo.hu február végén írt arról egy ügyvédre hivatkozva, hogy a hatóságok kémkedéssel gyanúsítják M. N.-t, az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát és a cég magyarországi képviselőjét, B. B. Sz.-t. A valasz.hu pár nappal később azt írta: úgy tudják, egyikük Demján Sándor üzlettársa volt, másikuk pedig a fejlesztési tárca főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

A testület tagjai csak szűkszavúan tudtak nyilatkozni, mivel folyamatban lévő nyomozásról van szó, amelyben számos minősített adat van. Az ellenzéki képviselők azt hangsúlyozták: bonyolult ügyről van szó, melynek politikai, fideszes vonatkozásai is vannak. Ennek nyomán alaposan ki kell vizsgálni az ügyet.

Németh Szilárd azt mondta: tisztázni kell, hogy egyáltalán valóban kémügyről van-e szó, a nyomozás végével viszont a nyilvánossággal is megosztják a fejleményeket.

Szél Bernadett arról is beszámolt, hogy a közelmúltban a Paks 2 beruházással kapcsolatban egy nyugtalanító választ kapott Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől, ezért kezdeményezte, hogy a beruházással kapcsolatos megvalósíthatósági megállapodásokat kérje be a bizottság, hogy a testület tagjai és szakértői tanulmányozhassák azokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.