Közélet

Újra megjelentek a menekültek a határnál, a hétvégén 400 határsértőt fogtak

Összesen 409 határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén, két gyanúsított ellen pedig embercsempészet miatt indult eljárás, tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 248, szombaton 89, vasárnap 72 menekültet fogtak el.

Az év első heteiben országosan naponta tíz körül alakult az elfogott határsértők száma, februárban azonban előfordult olyan nap, hogy kétszáznál is több menekültet tartóztattak föl. Hétfőtől vasárnapig 831 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, az azt megelőző héten – február 22-től 28-ig – ez a szám 768 volt.

Az ügyészség és a bíróság migrációval kapcsolatos bűncselekményekről megjelent tájékoztatói szerint az érkező határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak a magukat afgánnak, iráninak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak valók, de jönnek olyan távoli helyekről is mint Haiti vagy Srí Lanka.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a migrációs válsághelyzet tavaly szeptemberi kihirdetése óta szombatig 1964 elkövetővel szemben határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg öt terhelt esetében határzár megrongálásának bűntette miatt kezdeményezett gyorsított eljárást a Szegedi Járásbíróság előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik