Közélet
AppleMark

Semjén: ha a politika hallgatott volna az egyházra, nem lett volna nácizmus

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 07. 12:06

Ha a politika hallgatott volna az egyház tanítására, talán elkerülhetők lettek volna mind a nácizmus, mind a bolsevizmus borzalmai, mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatairól szóló konferenciakötet bemutatóján hétfőn Budapesten.

Semjén Zsolt kiemelte: a katolikus egyház nem kizárólag a tanításával mutatott irányt, hanem aktívan mentette is az embereket a náci és a bolsevik időkben.

Kiemelte Angelo Rotta apostoli nuncius szerepét, aki “sok zsidó honfitársunkat megmentette”, a nácizmus bukása után, a bolsevizmus idején mégis fasisztaként ítélték el és kiutasították az országból. Személye és sorsa mutatja a nácizmus és a bolsevizmus lényegi hasonlóságát, és azt a tanulságot, hogy az istentelen rendszer mindig embertelen, az embertelen rendszer pedig mindig istentelen is egyben, tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjében hangsúlyozta: az Apostoli Szentszék az egész katolikus egyházat képviseli, így Magyarország kapcsolata a Szentszékkel a “saját valóságunkkal, saját kultúránkkal és életünkkel való kapcsolat is”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.