Közélet

Semjén: ha a politika hallgatott volna az egyházra, nem lett volna nácizmus

Ha a politika hallgatott volna az egyház tanítására, talán elkerülhetők lettek volna mind a nácizmus, mind a bolsevizmus borzalmai, mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatairól szóló konferenciakötet bemutatóján hétfőn Budapesten.

Semjén Zsolt kiemelte: a katolikus egyház nem kizárólag a tanításával mutatott irányt, hanem aktívan mentette is az embereket a náci és a bolsevik időkben.

Kiemelte Angelo Rotta apostoli nuncius szerepét, aki “sok zsidó honfitársunkat megmentette”, a nácizmus bukása után, a bolsevizmus idején mégis fasisztaként ítélték el és kiutasították az országból. Személye és sorsa mutatja a nácizmus és a bolsevizmus lényegi hasonlóságát, és azt a tanulságot, hogy az istentelen rendszer mindig embertelen, az embertelen rendszer pedig mindig istentelen is egyben, tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjében hangsúlyozta: az Apostoli Szentszék az egész katolikus egyházat képviseli, így Magyarország kapcsolata a Szentszékkel a “saját valóságunkkal, saját kultúránkkal és életünkkel való kapcsolat is”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik