Közélet

Orbán ellenállt, megszakadt az EU-csúcs

A magyar miniszterelnök megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő áttelepítési javaslatot, félbeszakadt az EU-csúcs.

Egyelőre annyi biztos, hogy megszakadt az uniós állam- és kormányfők hétfői brüsszeli csúcstalálkozója hétfő este – erősítette meg az Európai Tanács elnökének szóvivője.

Ki vétózott?

A 444.hu brüsszeli forrásai szerint viszont még egyáltalán nem tart ott a napirend, hogy a magyar kormányfő hivatalosan el tudja kaszálni a javaslatot, amit más országok vezetői is elfogadhatatlannak tartanak. Magyarország egy a tiltakozó államok közül, de nem az egyetlen.

Az MTI brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy Orbán Viktor megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot. Más források arról számoltak be, hogy több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta: a magyar miniszterelnök vétója után azzal a tartalommal és abban a formában, ahogy az előterjesztésben szerepelt, megszakadt az egyeztetés a direkt áttelepítésről a török menekülttáborokból, teljesen új megközelítést kell alkalmazni.

Magyarország “nem árult zsákbamacskát”, a miniszterelnök már az ülés előtti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, “szó sem lehet ilyen típusú áttelepítésről” – tette hozzá.

Nem tudnak megegyezni

Az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán – tudatta újságírókkal egy uniós diplomata hétfő este. A legfrissebb hírekből kiderült, hogy maga a csúcsértekezlet még folytatódik, s az EU-vezetők hétfő este Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel vacsoráznak.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője korábban szintén azt közölte a Twitteren, hogy a csúcs félbeszakadt, a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak, és utána folytatják a tanácskozást.

Az idézett, név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő a tagállamok állam- és kormányfőinek tárgyalása részleteinek egyes elemeit ismertetve elmondta, hogy a tagállami vezetők szerint az uniónak több időre van szüksége a Törökországgal való megegyezésre a migrációs válság megoldási tervének véglegesítéséhez.

Török követelések

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök újabb javaslatokkal és megoldási lehetőségekkel állt elő a migrációs krízissel kapcsolatban az uniós vezetőkkel folytatott csúcstalálkozón. Javaslata szerint Ankara többet tenne a migránsáradat megfékezésére, mint amennyiről eddig tárgyaltak, de cserébe többet is kér az uniótól.

Az uniós forrás szerint Ankara a szíriai menekültek török területen történő ellátásához megígért 3 milliárd eurónak a dupláját, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások azonnali felgyorsítását, valamint a törökök uniós vízummentességének előrehozatalát, már idén tavaszi bevezetését kéri.

Törökország ezért cserébe hajlandó visszafogadni azokat a nem szíriai migránsokat, akiknek menedékkérelmét az uniós országokban elutasítják. Vannak országok, amelyek támogatják a török javaslatokat, de a megállapodás kidolgozására és elfogadására az előkészítési idő rövidsége miatt nem kerül sor a hétfői ülés végén – tette hozzá a tanácsi diplomata.

 

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor megérkezik a csúcstalálkozóra. Forrás: MTI/EPA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik