Közélet

Orbán miatt lezárja a TEK a Nemzeti Múzeum környékét március 15-én

A Nemzeti Múzeum környékének lezárását rendelte el a TEK főigazgatója, a március 15-ei állami ünnepség miatt – jelentette az MTI. Az intézkedés az Astoria, Múzeum körút, Baross utca, Szentkirályi utca és Rákóczi út által határolt területet érinti március 15-én éjféltől délután egy óráig.

Az indoklás szerint azért van erre szükség, mert az érintett területen nagy létszámú állami rendezvényt tartanak védett személy részvételével. A “védett személyt” a TEK nem nevezte meg, de vélhetően Orbán Viktorról lesz szó, aki ünnepi beszédet fog mondani a Nemzeti Múzeumnál.

A védett személy biztonsága érdekében a rendőrség az érintett területet a forgalom elől lezárhatja, megakadályozhatja, hogy oda bárki be- vagy kilépjen, az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti, továbbá a területre belépők és ott tartózkodók ruházatát és járművét átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő anyagokat, eszközöket lefoglalhatja, illetve azok bevitelét a rendezvény helyszínére megtilthatja – olvasható a határozatban.

Március 15-ére a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság jelentett be demonstrációt a Múzeum körútra. A rendezvényt a rendőrség nem vette tudomásul. Sajtóhírek szerint a rendőrség indoklásában a többi között az szerepelt: a szervezet vezetője, Büki Zoltán által bejelentett 8-10 ezer ember nem fog elférni a 40-50 ezer ünneplő mellett, akik szerintük “vélhetően zavarni fogják” az állami rendezvényt.

A bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, és megállapította, hogy a rendőrségnek a bejelentést érdemben kellett volna vizsgálnia, illetve hogy a gyülekezési jog korlátozása nem volt feltétlenül szükséges

Ajánlott videó

Olvasói sztorik