Közélet

Az elszakadásról szavaz Szentlőrinckáta

Helyi népszavazást tartanak ma Szentlőrinckátán arról, hogy a Pest megyei község Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez csatlakozzon-e – tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t. Nagy István (független) elmondta, hogy a testület tavaly novemberben döntött a népszavazás kezdeményezéséről.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a megyehatártól két kilométerre található Szentlőrinckáta Pest megyei településként jelenleg a Közép-magyarországi Régióhoz (KMR) tartozik, ami miatt uniós forrásoktól esnek el. Ezért kezdeményezték a megyeváltásról szóló népszavazást – tette hozzá.

Nagy István tájékoztatása szerint igenlő válasz esetén a terveik szerint 2017. január elsejével váltottak volna megyét, s kerültek volna az Észak-alföldi Régióhoz, amelyre kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek vonatkoznak. A nemrég kapott jogértelmezés szerint azonban a váltásra csak 2019-ben kerülhetne sor, “akkorra viszont már megtörténik az uniós források szétosztása”. Az új tények ismeretében a szavazás így elvesztette tétjét – mondta a polgármester.

A községben 1595-en járulhatnak az urnákhoz, az érvényességhez a részvételnek meg kell haladnia az 50 százalékot, és a szavazók több mint a felének a váltás mellett kell döntenie.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik