Közélet

Az EU-hoz fordulnának Deutschék az olcsóbb internetért

Alapcsomagot adna a kormány azoknak, akik nem tudják kifizetni a hozzáférést.

Olcsóbb internetet, mindenki számára elérhető internet-alapcsomagot és az internetes zaklatások ellen a büntető törvénykönyv módosítását is tervezik – ezt mondta a Magyar Időknek Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Ahhoz képest, hogy 2014-ben még különadót akart kivetni a kormány az internetre, Deutsch most arról beszélt, hogy jövő évtől 27-ről 18 százalékra mérsékelnék az internet-előfizetéseket terhelő áfát. Ez viszont csak úgy érhető el, ha kivételt kérünk az EU-tól a kisebb áfakulcs bevezetéséhez, vagy a visegrádi országokkal közösen kezdeményezzük az áfával kapcsolatos uniós irányelv módosítását.

Az áfacsökkenés miatt 14-15 milliárd forinttal kevesebb pénz folyhat be az államkasszába, de Deutsch szerint a forgalom megélénkülése miatt egy-másfél év alatt egyenlítődhet a hiány. A miniszter úgy értékelte, hogy a „digitális átalakulásban” Európa lemaradt, Magyarország pedig az európai középmezőny végén van. A hálózat fejlettségét tekintve ugyan az élmezőnyben vagyunk, de digitális írástudásban a sereghajtók közt – fogalmazott.

Deutsch kitért arra is, hogy legkésőbb 2018-tól, de lehet, hogy már a jövő évtől biztosítanának internetes alapcsomagot azok számára, akiknek eddig az ára miatt volt elérhetetlen az internet. 2017-2018-ra minden településen legalább egy közterületen és egy közintézményben elérhető lenne az ingyen wifi hozzáférés is, amit az oktatási intézményekben is biztosítanának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik