Közélet

Plagizált az igazgatónő, de nem baj, mert a Kliknél beszélgettek vele, mielőtt felvették

A balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatónőjének az iskoláért és a gyermekekért végzett munkájával a tantestület, a tankerület, és a helyi önkormányzat is elégedett. A tankerület szakmai véleményének kialakítását elsősorban a pályázati anyag megismerését követő, személyes elbeszélgetés alapozta meg, valamint tekintetbe vettük a tantestületi és alkalmazotti közösség véleményét. Az igazgatónő szakmai alapon maximálisan megfelel a feltételeknek.

Ezt a közleményt adta ki a Klik arra a hírre, hogy honlapokból merített és más pedagógusok munkáiból vett át részeket balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban Fényes-Bók Szilvia.

A Népszabadság információi szerint minderről a Klik és Balog Zoltán emberminiszter tárcája is tudott, de a „szerzői jogi aggályokat” nem tartották akadálynak. Az igazgató szerint azért az egyezés, mert „szakmai evidenciákat” fogalmazott meg.

A lapnál összesen öt oldal, idézőjelek nélkül átemelt szöveget fedeztek fel a szellősen megírt, képekkel gazdagon illusztrált, 47 oldalas szakdolgozatban.

Úgy számolnak, a 2015 márciusában beadott mű legalább 11 százaléka plágiumgyanús. Van, ahol csak néhány bekezdést emelt át az igazgató, akad, ahol komplett oldalt.

Hanesz József, a Klik akkori első embere tudott a plágiumról. De nemcsak őt, hanem az EMMI korábbi államtitkárát, Czunyiné Bertalan Juditot, sőt, az emberi erőforrások miniszterét, Balog Zoltánt is informálták a botrányos ügyről.

Ugyanis az iskolát korábban húsz évig irányító, a posztra pedig Fényes-Bókkal egyöütt pályázó Borenszkiné Imre Éva levelet írt erről nekik.

Az új igazgató levélben azt válaszolta a Népszabadságnak, hogy a kifogásolt gondolatok „szakmai evidenciák, amelyeknek sokszor az elsődleges forrását is nehéz megtalálni, ha alaposan kutatna, máshol is ráakadna lábjegyzet nélküli idézésükre.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik