Közélet

Lázár János támogatja, hogy újabb iskolák kerüljenek az egyházakhoz

24.hu
24.hu

2016. 03. 04. 15:42

Sikertelen vállalkozásnak nevezte az iskolák fenntartásának és működtetésének az állam és az önkormányzat közötti megosztását Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki támogatja, hogy újabb oktatási intézmények kerüljenek a történelmi egyházakhoz.

A miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen, a felújított Kertvárosi Katolikus Általános Iskola átadásán emlékeztetett arra, az alföldi város közgyűlése 2006-ban döntött arról, hogy talán legjobb iskoláját átadja az egyháznak. Ezzel az önkormányzat felelősséget adott át, és felelősséget vár el. Ez a felelősség él a hétköznapokban, az iskolának van gazdája – tette hozzá.

Közben nagyon sok iskola esetében a pedagógustársadalom, sőt talán a diákok és a szülők is úgy érzik, nincs gazdája a bajnak. Az állam messzire van, az önkormányzat nem fenntartó, csak működtet vagy már azt sem – mondta a politikus.

Lázár János közölte, ezért bátorítja az oktatási kormányzatot és támogatja a miniszterelnököt abban, hogy a következő időszakban a köznevelés nehézségeinek megoldására még több iskola működtetését ajánlják föl a magyar történelmi egyházaknak.

Ez korrekt feltételek mellett, a fenntartás vagyoni és anyagi feltételeit biztosítva történhet meg – mondta a miniszter. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök kiemelte, minden igaz iskolának az a célja, hogy a fiatalok ott növekedjenek emberségben, tudásban, kedvességben, bölcsességben.

“A napokban halljuk, hogy egyesek panaszkodnak, hangoskodnak, hogy milyen rossz helyzetben van a köznevelés, közoktatás Magyarországon. De gondoljunk bele, tíz évvel ezelőtt milyen állapotok voltak, és milyen fejlődés ment végbe azóta” – mondta a püspök.

Kiss-Rigó László szerint természetesen gondok, nehézségek vannak, de éppen az a csodálatos, hogy teljes szabadságban együttműködve minden lehetőségünk megvan arra, hogy jobb legyen az iskola világa.

A hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola szomszédságában található, funkcióját vesztett, évekig üresen álló egykori Corvin szakközépiskola épülete 700 millió forintból újult meg, a kormány 600 millió és a Szeged-Csanádi Egyházmegye 100 millió forint összegű támogatásának köszönhetően. A rekonstrukciót követően több évtized után egy épületegyüttesben tanulhat az intézmény jelenleg mintegy félezer diákja.

A beruházás során az épület földszintjén hat új tantermet, könyvtárat, számítástechnikai szaktantermet és szertárat, csoportszobákat, továbbá akadálymentesített mosdót alakítottak ki. Az első emeleten szintén hat tanterem, tanári, igazgatói iroda, titkárság, természettudományos szaktanterem kapott helyett. A második emeleten a logopédiai foglalkoztató, a kémia szaktanterem és szertár található. Az intézményben mintegy 430 négyzetméteres új étkezőt és melegítőkonyhát alakítottak ki, tornaterem épült öltözőkkel tusolókkal, orvosi szobával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.