Közélet
tornaterem (tornaterem, )

Türelem, tornaterem! Nagy építkezésekbe kezd az állam

24.hu
24.hu

2016. 03. 03. 13:32

A stadionoknál egy nagy fokkal hasznosabb létesítményeket építenek országszerte, csomó tornaterem és tanuszoda épülhet a járási központokban.
Korábban a témában:

Tornatermek, tantermek és tanuszodák épülhetnek a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési program keretében az ország több pontján. Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikai államtitkári feladatokat is ellátó helyettes államtitkára csütörtökön elmondta, a 78 projektre 38,7 milliárd forintot fordítanak 2014-18 között.

Az idén tornateremre, tantermekre és tanuszodákra egyaránt 2,97 milliárd forint áll rendelkezésre. Hozzátette, 24 tanterem, 5 komplett iskolafejlesztés valósulhat meg, 25 tornaterem és 24 tanuszoda épülhet fel. A program első ütemében szereplő 24 tanterem közül tizet már átadtak (Csanádpalota, Diósd, Dunaharaszti, Dunakeszi, Győrújbarát, Nagykovácsi, Petőfiszállás, Sződ, Telki és Vácduka településeken).

Pest megye profitál

Boros szerint a fennmaradó fejlesztések előkészítése, kivitelezése folyamatban van. A program részeként Budakeszin, Dunakeszin, Fertődön, Geszten és Izsákon komplett iskolafejlesztés valósulhat meg. 25 településen az igényekhez igazodva különböző méretű új tornatermek, illetve tornaszobák létesülnek. A helyettes államtitkár szerint gondot fordítanak a kiszolgáló épületek, öltözők, tornaszerek tárolóhelyiségeinek kialakítására is.

A tanuszodáknál a kivitelezők kiválasztására irányuló 18 közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul, hat esetben az eljárás dokumentációja előkészítés alatt áll. A létesítmények egyemeletes épületek, öltözőblokkal és két különböző méretű medencével.

A tornatermek és tanuszodák tervezése során fokozott figyelmet fordítottak arra, hogy a kulturális hagyományoknak megfelelő megjelenésű létesítmények illeszkedjenek a helyi környezethez és adottságokhoz. A program részét képező beruházások teljes egészében központi költségvetési forrásból valósulhatnak meg, a tervek szerint a 2016/2017-es tanévben valamennyi befejeződik.

Az uszodák nem az önkormányzatok nyakába szakadnak

A kormány 2014 februárjában döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, aminek eredményeként hiánypótló beruházások valósulnak meg jellemzően járásközpontokban. A program végrehajtását 2015. április 1-től vette át a fejlesztési tárca.

A helyettes államtitkár jelezte: a beruházások elsődleges célja a demográfiai változások okozta tanteremhiányok kezelése, a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás feltételeinek biztosítása az iskolások számára.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 24 tanterem és a 25 tornaterem építménye önkormányzati tulajdonba, míg a 24 tanuszoda az állam tulajdonába és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vagyonkezelésébe kerül. Az uszodák mindennapos üzemeltetéséről a továbbiakban az NSK gondoskodik, ezzel tehermentesítve az érintett önkormányzatokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.