Közélet

Isten hozta Guglipoliszban!

A Google okosvárosokat építene. Így nem csak az interneten, hanem a való világban is adatokat gyűjthetne rólunk.

A Google épp egy éve jelentette be, hogy Sidewalk Labs néven saját smart city-kutatócsoportot alapít. A vezérigazgatói székbe Dan Doctoroffot, a Bloomberg LP volt vezetőjét, New York korábbi alpolgármesterét ültették, aki kinevezése után többször is lenyilatkozta: céljuk, hogy a modern nagyvárosok összes fontosabb problémájára – köztük a túlnépesedésre, a lakásgondokra, az energiagazdálkodás nehézségeire és a környezetszennyezésre is – megoldást találjanak. Majd hosszabb szabadságot vett ki – legalábbis erre utal, hogy az elmúlt évben a Sidewalk összesen egyetlen projektet tudott tető alá hozni: a LinkNYC-programot, amelynek keretében érintőképernyővel felszerelt ingyenes wifi-hotspotokra cserélték a használaton kívüli New York-i telefonfülkék egy részét

Aztán valószínűleg Sundar Pichai vagy Larry Page elunta a tökölést, és leszólt Doctoroffnak, hogy ideje lenne összekapnia magát, mert a hetekben eszeveszett toborzásba kezdett, és több nemzetközileg ismert szakembert is leigazolt a startuphoz. Köztük Craig Nevill-Manninget, a Google New York-i elit mérnökcsapatának alapítóját, Anand Babut, aki korábban a keresőcég különleges projektek fejlesztésére szakosodott teamjének tagjaként város- és közlekedésfejlesztéssel foglakozott, Shaina Doart, Rahm Emanuel chicagói polgármester volt tanácsadóját és Rohit Aggarwalát, a népességnövekedéssel és klímaváltozással folglalkozó „PlaNYC” terv kidolgozóját.

Doctoroff olyan szakembereket akart maga köré gyűjteni, akik minden szempontból képben vannak.

„Sajnos a várostervezők nem igazán értenek a technológiához, ahogy a mérnökök sem a városfejlesztéshez”

mondta a Wirednek nyilatkozva.

Új ipari forradalom jöhet?

Doctoroff azt reméli, hogy a modern számítástechnika, a fejlett gyártási módszerek és az olyan technológiák segítségével, mint az Internet of Things, a helyalapú szolgáltatások vagy a közösségi hálózatok, olyan gazdasági és társadalmi változásokat indíthatnak el, mint az ipari forradalom vagy a személyautók megjelenése. Nem lehetetlen, hogy sikerül is nekik; Sarah Kaufman, a New York-i Egyetem kutatója szerint az új szakemberek szerződtetése mindenképpen felgyorsíthatja ezt a folyamatot.

„Tény, hogy egészen kivételes szakembereket nyertek meg maguknak, akik tudják, mitől működik egy város” – mondta Kaufman.

Azt viszont vitatta, hogy a várostervezők nem értenek a technológiához. Szerinte inkább arról van szó, hogy a magáncégek sokkal rugalmasabban, kevesebb kötöttséggel tudnak működni, mint a városi vagy állami hivatalok. Persze, mint mindennek, ennek a szabadságnak is megvannak a maga ára. „A várostervezőknek az összes városlakó érdekeit figyelembe kell venniük – fejtegette. – A Google ügyfeleinek többsége ért a technológiához, a városok viszont tele vannak olyan emberekkel, akiknek nincs okostelefonjuk, mozgáskorlátozottak, vagy éppen nem beszélik a helyi nyelvet – mégis fontos, hogy ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, mint bárki más.”

Google testvér figyel

A Sidewalk Labs csapata tehát összeállt, azt azonban még nem lehet tudni, hogy mi lesz az első igazán nagy dobásuk. Doctoroff egyelőre csak annyit mondott, hogy részt vesznek az Egyesült Államok közlekedési minisztériumának versenyén, amelynek keretében azt kell kifundálniuk, hogyan „okosítsanak meg” egy várost olyan technológiák és újítások integrálásával, mint a sofőr nélküli járművek, az on-demand szolgáltatások vagy a nyílt adatbázisok.

Közben a LinkNYC projekt is folytatódik. Ma még csak valamivel több, mint egy tucat ingyenes hotspot működik Manhattanben, de a tervek szerint a következő években legalább 7500 ilyen állomást állítanak majd fel. A Google „okoskioszkjai” egyébként nem csak wifi-szolgáltatóként működnek, hanem adatokat is gyűjtenek: például a forgalom alakulásáról, a zajszennyezettségről és a levegőminőségről.

„Ezzel a módszerrel jóval pontosabb és részletesebb adatokat gyűjthetnek, mint a hagyományos eszközökkel” – hangsúlyozta Kaufman.

Nyilván sokan vannak, akik ijesztőnek tartják, hogy a Google nem csak az interneten hanem mindennapi ügyes-bajos dolgaik intézése közben is adatokat gyűjthet róluk. Pedig nagyon úgy fest, hogy így lesz – és nem csak New Yorkban.

„Előszőr Amerikában, aztán világszerte mindenhol ilyen rendszereket szeretnénk kiépíteni”

– mondta Doctoroff.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik