Közélet

Bazi nagy iskolai központosításba kezdett az FM

Miközben már a Klik decentralizálásáról beszélnek a kormány tagjai is, a földművelésügy alá tartozó iskoláknál csak most rottyantják be az ellenkező irányú folyamatot.

Sikeresen működő iskolákat kezdett el összevonni a közoktatás felett basáskodó Klik, hogy a veszteséges iskolák mínuszát kipofozza kissé – írja a 444. Balog Zoltán emberi erőforrási miniszter korábban még arról beszélt, hogy decentralizálni kell a Kliket, több lábon kell állni. Idézik Palkovics László közoktatási államtitkárt:

Az oktatásban nem megfelelő a jelenlegi túlcentralizáltság, mert a döntések túl távol kerültek az iskoláktól, (…) Az sem szerencsés, hogy az iskolaigazgatóktól olyan hatásköröket vontak el, amik segítségével a legjobban működtethetőek az intézmények.

Fontos még a jelenlegi cikk szempontjából, hogy sok iskolát nem a Klik tart fenn, a szakközépiskolák és szakiskolák egy része két minisztériumhoz, a nemzetgazdaságihoz és a földművelésügyihez került. Az FM alá került 60 intézmény mostanáig önálló maradhatott. A változás szele ide is elért, szakképző központokba szervezi a tárca az iskolákat. Tíz központba kerülnek be hatosával-hetesével a 444 szerint. Megkérdezte a lap az FM-et is, ami robotszerű választ adott:

Az átszervezés legfontosabb alapelvei: a tagintézmények legnagyobb fokú szakmai és gazdálkodási önállóságának biztosítása; a bevétel- érdekeltség megtartása; az intézmények közötti együttműködés kiszélesítése.

Az FM amúgy azzal indokol, hogy az államháztartási törvényt tartják csak be, ami szerint a kisebb intézményeket a nagyobbakba kell szervezni. Az érintett iskolák tanárai szerint amúgy megszűnik az önálló gazdálkodásuk, egy főigazgató fog irányítani 6-7 intézményt. Szerintük pénzt fognak kivonni a rendszerből, elszedik az iskolák eddigi bevételeit. Az FM amúgy állítja, nem tartja indokoltnak intézményfenntartó központ létrehozását, pedig épp valami hasonlót csinálnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik