Közélet
Kutatókkal tárgyalt környezetvédelmi fejlesztésekről Áder János Budapesten

Áderhez fordult a lapkiadók szervezete az MNB-pénzek miatt

24.hu
24.hu

2016. 03. 03. 16:45

A törvénymódosítás megnehezítené, hogy a polgárok és újságírók ellenőrizzék a hatalom működését és a közpénzköltést.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete is Áder János köztársasági elnökhöz fordult, azt kérve, hogy ne írja alá azt a törvényt, amely súlyosan korlátozná a Magyar Postával és a Magyar Nemzeti Bankkal összefüggő közérdekű adatokhoz való hozzáférést.

„Ne korlátozzák újabb javaslattal indokolatlanul a közpénzhasználat ellenőrzését és a közérdekű adatok megismerését” – kéri a szervezet az online- és nyomtatott média reprezentatív ágazati szakmai szervezeteként.

A kérést azzal indokolják, hogy az alaptörvény szerint a központi költségvetésből csak az a szervezet részesülhet, melynek szerkezete, felépítése és a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni – emlékeztetnek.

Részben indokolatlannak is tartják a szigorítást, az Infótörvény ugyanis már most is kimondja, hogy a nyilvánosságra hozatal nem eredményezheti az olyan adatokhoz való hozzáférést, melyek megismerése az üzleti tevékenység végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna. A törvénymódosítás viszont mindenféle különbségtétel nélkül vonatkozna a posta és összes leányvállalatának adataira.

Az egyesület szerint a törvénymódosítás megnehezíti, hogy a polgárok és újságírók jogaikkal élve ellenőrizzék a hatalom működését és a közpénzek elköltését. A teljes közleményt itt találja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.