Közélet
egyetemista(960x640)(1).jpg (Array)

Megújítanák a felsőoktatást is: itt az Oktatói Hálózat 5 pontja

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 02. 17:06

Az Oktatói Hálózat, csatlakozva a Civil Közoktatási platformhoz 5 pontban fogalmazta meg a felsőoktatás megújítását célzó öt pontját.

Az OH nyitott, befogadó, a társadalmi mobilitást elősegítő felsőoktatást követel. Mint írják, Magyarországnak hosszú távon is be kell tartania a diplomások arányára vonatkozó európai vállalását. Vissza kell vonni egyes szakok diszkriminációját, fizetőssé tételét.

Az OH szerint vissza kell állítani az egyetemek autonómiáját, meg kell szüntetni a kancellár és a konzisztórium intézményét. Az oktatók minősítéséhez szakmailag megalapozott, új szempontokat dolgoznának ki.

Elégedetlenek az oktatásfinanszírozással is, meglátásuk szerint az oktatás költségvetési támogatását fel kell emelni legalább a GDP 6%-áig, ezen belül a felsőoktatásét 1%-ig.

Követelik, hogy az oktatók, kutatók és az őket segítő dolgozók fizetése minden kategóriában érje el legalább a visegrádi országok átlagát.

Társadalmi párbeszédet sürgetnek: követelik, hogy a felsőoktatás és a kutatás feltételeit meghatározó minden kérdésben legyen szava az érintettek szakmai és érdekvédelmi szervezeteinek.

A Tanítanék Mozgalom március 15-ére hirdetett demonstrációt, melyhez az Oktatói Hálózat is csatlakozott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.