Közélet

Megfordult a trend: szlovák luxusfizetéssel csábítják a magyarokat

fizetes(1)(1)(960x640).jpg (fizetés)
fizetes(1)(1)(960x640).jpg (fizetés)

A Pénzcentrum cikke szerint az utóbbi években egyre nagyobb a különbség a szlovák és a magyar bérek között. Mint írják,  a KSH adatai alapján Magyarországon a bruttó átlagkereset 247 800 forint körül mozgott a tavalyi évben. Ezzel szemben Szlovákiában a bruttó átlagfizetés 950 euró körül van, ami átszámítva nagyjából 295 ezer forint.

Az autóiparban és az elektronikai iparban is érezhető különbség van a fizetések között:  a mérnöki és a műszaki tervezői pozíciókon kívül minden egyéb pozícióban magasabbak a szlovák bérek az autó- illetve az elektronikai iparban. Nem is kevéssel: közel 50 ezer forinttal.

Az utóbbi időben tübbszöt is lehetett arról olvasni, hogy kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak Szlovákiába. A portál megkérdezte ennek okairól Ficza Jánost, a Workania.hu PR menedzserét, aki szerint a jelenség mögött a Szlovákiában is jellemző munkaerőhiány mellett a magyar munkások szakképzettsége, tapasztalata állhat.

Ráadásul a Samsung, a Volkswagen, a Kia és Peugeot-Citroën gyárak mellett hamarosan épül a Jaguar-Land Rover autógyár is, szükség van tehát a munkaerőre. Meg is tesznek mindent a munkaerőközvetítők: az állások mellé jellemzően az utazást, szállást és az étkezést is biztosítják a dolgozók számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik