Közélet

Drága lett az ingyentankönyv

Ősztől minden alsósnak és a rászoruló idősebbeknek ingyen jár a tankönyv, csakhogy nagyon sokan nem ebből tanulnak.

Idén 650 ezer gyerek kapott ingyenes tankönyvet összesen 6,5 milliárd forint értékben. Az általános iskolák első három évfolyamán tanulók mellett erre jogosultak a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők, a tartósan betegek és a gyermekvédelmi támogatásban részesülők is a felsőbb évfolyamokon – írja a Népszabadság.

Csakhogy sokan egyáltalán nem kérik az ingyenes tankönyveket, és még többen vannak, akik saját zsebből egészítik ki az ingyenes csomagot. A 12 ezer forintos állami normatíva ugyanis sokszor kevésnek bizonyul.

A tankönyvpiac államosítása előtt sem volt másként, csak akkor addig sakkozhattak az iskolák a különböző kiadók ajánlataival és a könyvtári állománnyal, amíg belefértek a keretbe. Ma erre nincs mód. Nem ritka, hogy egy évfolyam könyvcsomagja nem hozható ki a normatívából. Máskor hiába kerülne csaknem feleannyiba például a Mozaik Kiadó csomagja, ha a tankerületi vezető csak az állami kiadók kiadványait engedélyezi.

A hiány pótlására egyes iskolák a saját példányokat is begyűjti az előző évfolyam diákjaitól. Máshol rutinszerűen megrendelik a kötelezők egy – szakmailag vállalható – részét, majd megkérik a szülőket, szerezzék be a hiányzó könyveket a listán kívüli kiadóktól.

(Kiemelt képünk forrása: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik