Közélet

Salgótarján új polgármestere: egy ideig jogsértő állapotban voltunk

Hatalmasat győzött a baloldal a salgótarjáni időközi választáson, az MSZP és a DK, valamint a helyi TVE támogatásával Fekete Zsolt lett a polgármester. Mostanra pihente ki az ünneplést. Villáminterjú.

Kipihente magát?

Igen, pedig kettős ünneplés volt.

Megünnepelte Simon Tibort, a fideszes jelöltet is?

Nem, megszületett az unokám.

Akkor Kövér László is boldog. Gratulálunk, a jövő elkezdődött. Apropó, költségvetés van már?

Március 10-én tárgyalja a költségvetést a közgyűlés. Kedden kapják meg a képviselőtársaim az anyagokat.

Ha jól tudom, Salgótarján az egyetlen város az országban, aminek nincs még elfogadott költségvetése. Miért tart ez ilyen sokáig?

Jól tudja, ahogy azt is nyilván, hogy Salgótarján az egyetlen város, ahol időközi választások voltak. Tehát azért tárgyaljuk most, mert én azt tartom etikusnak, hogy a város megválasztott polgármestere tárgyalja az költségvetést. Igaz, hogy egy ideig jogsértő állapotban voltunk, de március 10-én megtárgyaljuk, és aztán feltöltjük az adatokat a szükséges állami helyekre.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Mit mutat a papír, mekkora a hiány?

Nincs benne hiány.

Nincs?

995 milliós plusszal vettük át az önkormányzatot, most 642 millió plusszal fordulunk 2015-ről 2016-ra.

A Fidesz szerint van egy több mint 1 milliárdos hiány.

Amíg fideszes volt az önkormányzat, addig pont ekkora ÖNHIKI támogatást kapott a város. Ez az összeg elmaradt, mióta szocialista a városvezetés.

A kampány arról szólt, ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni, hogy ha a Fidesz nyer, akkor dől a lé, ha nem akkor, coki. Hogy tervez?

Salgótarján demokratikus úton megválasztott polgármestereként azok érdekeit is próbálom képviselni, akik nem rám szavaztak, vagy nem jöttek el. Salgótarján mindenkié, aki itt lakik. Ami a kampányban elhangzott, azt el kell felejteni. Elkezdtem felvenni a kapcsolatot a kormánypárti országgyűlési képviselővel, sőt, ha minden jól megy, jövő héten le is tudunk ülni egymással.

Mit fog tőle kérni?

Nyitott vagyok az együttműködésre, és városok normatív támogatásának felülvizsgálatát fogom kérni. Mi például kevés iparűzési adóbevétellel büszkélkedhetünk, szükségünk van az állami támogatásra.

Kemény kampány volt. Riporterünk azt írta, hogy „Széncsata helyett pártok háborúja. Kemény Henrik bábszínháza”. Még Németh Szilárd rezsidémon is benézett, és elég keményen önnek ment. Például azzal, hogy a céghálója nem túl kóser.

Nincsenek cégeim. Volt olyan, amelyikben érdekelt voltam kültagként, de azóta eladtuk ezeket. Akkor is tisztességesen végeztem a munkámat, most is. Ez a negatív kampány csak segített nekem.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Meg a sok jobbik szavazó, aki átpártolt önhöz.

Még nem tanulmányoztam ennyire a számokat. Magasabb részvétel mellett is megnöveltük a támogatottságunkat, a másik három párt alacsonyabb eredményt ért el.

Úgy mozgósított, hogy Kubatov Gábor is megirigyelné. Ad tanácsot a szoci központnak?

A jelöltnek ismernie kell a választókerületét, és őszintén jelen kell lennie. Salgótarján a salgótarjániaké.

Ez a tanács?

Legyenek ott a választópolgárok között, és legyenek olyan őszinték, mint én voltam, amikor kampányoltam.

Ha már őszinteség, mi az a produktum, amire büszke lesz a ciklus végén?

A várost önállóvá tenni, azaz bevételeket generálni. Munkahelyeket szeretnék teremteni, csökkenteni a munkanélküliséget. És szeretném, hogy a polgárok biztonságban éljenek.

Konkrétan?

Fejleszteni a turizmust, a Salgó Rallye-t vagy a Dixieland fesztivált, hogy csak kettőt említsek. Hogy akik idejönnek, azok el is töltsenek néhány napot Tarjánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik