Közélet

Már „csak” 420 ezret kér a Szépművészeti azért, hogy közérdekű adatokat adjon ki

szepmuveszeti-muzeum(210x140).jpg (szépművészeti múzeum)
szepmuveszeti-muzeum(210x140).jpg (szépművészeti múzeum)
Az Átlátszó egyebek mellett arra kíváncsi, hogy a közpénzből működő intézmény kinek adott bérbe festményeket és termeket.

Először 600 ezer forintot kért a Szépművészeti Múzeum az Átlátszótól, hogy teljesítse a portál közérdekűadat-igényléseit, majd vélhetően a sajtóvisszhang hatására csökkentette az összeget. Még így is 420 ezer forintot fizettetne a közpénzből működő múzeum azért, hogy megválaszolja, kiknek adott kölcsön műtárgyakat, kiknek adtak bérbe termeket és kikkel szerződtek ötmillió forintot meghaladó értékben.

A múzeum úgy számolt, hogy az öt igénylést darabonként 60-80 munkaórával, 1500 forintos óradíjjal tudják teljesíteni. Az Infotörvény értelmében a pontos összeget előre meg kellett volna határozniuk, de arra hivatkoztak, hogy ezt csak az adatok összegyűjtését követően tudják megtenni.

Végül, míg először 600 ezer forintról volt szó, a Baán László vezette intézmény azt válaszolta az Átlátszónak, hogy a „teljesen terméketlen és felesleges” vita megelőzésére 420 ezer forintban határozzák meg a költségtérítés összeghatárának felső korlátját. Az azonban még mindig kérdés, hogy ezt áfával vagy anélkül kérhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik