Közélet

Lázár János nem aranykalászos gazda, de földműves

Nincs aranykalászos gazdaképesítése Lázár Jánosnak – szögezte le Orbán Viktor, aki Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő azonnali kérdésére reagált, számolt be az Agrárszektor. A miniszterelnök nem részletezte, hogy Lázár János milyen feltételeknek tett eleget ahhoz, hogy földműves lehessen. A cikk szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerepel az úgynevezett földműves nyilvántartásban, így jogosult állami földek megvásárlására.

Lázár státusza azért lett érdekes, mert vagyonnyilatkozata szerint már 2014 óta vásárol földeket. Az akkor hatályba lépett földforgalmi törvény értelmében azonban földet csak földműves természetes személy vásárolhat, ehhez pedig megfelelő agrárvégzettség kell. Lázár korábban azzal indokolta földvásárlásait, hogy azokat a korábbi őstermelői és erdőgazdálkodói jogviszony is lehetővé tette.

Február közepén Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterről derült ki, hogy gyorstalpalón végezte el az aranykalászos okleveles gazdaképzést, a juhépusztai mezőgazdasági telepen. Mészáros Lőrinc és családja tavaly óta 1400 hektár földet vásároltak, ehhez kellett a képesítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik