Közélet

A világhír felé tekernek a pesti bringás segítők

Terjeszkedik a BBM, Magyarország mellett Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Romániában is új sejtjeik alakulnak.

A Budapest Bike Maffia (BBM) az egyik legsikeresebb hazai civil szervezet. Négy éve kezdtek kerékpárral ételt osztani a rászorulóknak, de ma már több, a hajléktalanokat és a nagycsaládosokat segítő kezdeményezésük is van, és rendszeresen rendeznek érzékenyítő programokat fiataloknak.

A BBM-nek hamar híre ment, Budapest után először Debrecenben, aztán Pécsen alakult sejtjük, a múlt héten pedig a kolumbiai Pereirában is megtartották az első pesti mintára szerveződött bringás ételosztást.

Fotó: PBM
Ruben-Dario Pinzon-Morales, a PBM alapítója (Fotó: PBM)

„Miután ledoktoráltam, fél évet töltöttem Budapesten, ahol a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasaként bionikai- és mesterséges intelligencia-kutatásokkal foglalkoztam – mondta a Budapest.24.hu-nak nyilatkozva Ruben-Dario Pinzon-Morales, a Pereira Bike Maffia (PBM) alapítója. – Itt találkoztam Zoliékkal (Havasi Zoltán, a BBM alapítója, a szerk.), és mivel nagyon szimpatikusnak találtam, amit csinálnak, én is csatlakoztam hozzájuk. Miután hazajöttem, elhatároztam, hogy itt, Pereirában is elindítok egy sejtet. Sajnos, Magyarországhoz hasonlóan Kolumbiában is nagyon sok a rászoruló, éhes ember, így biztos vagyok benne, hogy szükség lesz a segítségünkre.”

Ruben a barátaival közösen szervezte meg az első ételosztást. „Sokan csatlakoztak hozzánk a Facebookon is, így már az első alkalommal több tucat önkéntes segítette a munkánkat – mesélte. – Nagyon jó hangulatú nap volt, összesen százhatvan szendvicset osztottunk ki a helyi hajléktalanok között. Persze, mindez nem sikerülhetett volna a budapesti barátaink segítsége nélkül: ők mindenben a rendelkezésünkre álltak és nagyon sokat tanultunk tőlük.”

Fotó: BBM
A budapesti civilektől vették az ötletet (Fotó: BBM)

Ruben jól képzett, sikeres kutatóként nagyon fontosnak tartja az önkéntes segítő munkát. „Szerencsés vagyok mert olyan lehetőségeket kaptam az élettől, amelyekről a legtöbben nem is álmodhatnak. Szeretnék visszaadni valamit a társadalomnak” – jelentette ki. Mint mondta, bízik abban, hogy a szervezetüknek hamar híre megy, és előbb-utóbb Kolumbia más városaiban is megalakulhatnak majd az övékhez hasonló segítő csoportok.

A pesti bringások sikerét bizonyítja, hogy a következő hónapokban itthon és külföldön is új sejtek indulnak. „Áprilisban Chicagóban és Bukarestben, májusban Győrben, júniusban pedig Londonban kezd ételt osztani a helyi Bike Maffia – sorolta Havasi Zoltán. – A veszprémiekkel is folyamatosan tárgyalunk, hamarosan ott is megalakulhat a BBM »fiókszervezete«.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik