Közélet

Új főnököt kapott az Összhaderőnemi Parancsnokság

24.hu
24.hu

2016. 02. 29. 13:08

Huszár János váltotta Fucsku Sándort, miközben mindenki a honvédség balti és határmenti misszióit méltatta.
Korábban a témában:

Ünnepi állománygyűlésen adta át Huszár János vezérőrnagynak a Magyar Honvédség – a vezetését Fucsku Sándor vezérőrnagy, eddigi parancsnok hétfőn Székesfehérváron. Huszár március 1-től fél évig megbízottként irányítja az összhaderőnemi parancsnokságot.

A rendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, az elmúlt évben mind a missziókat, mind az parancsnokság által felügyelt nemzetközi szerepvállalásainkat olyan felelősséggel végzett szolgálat jellemezte, ami nagy elismerést hozott Magyarországnak és a Magyar Honvédségnek.

Vargha arról is beszélt, hogy a következő években új típusú kihívásokkal kell szembenéznünk. “A 2016-os év egyik legnagyobb kihívása a migráció kezelése és ezzel szoros összefüggésben az emberek, a magyar emberek biztonságának kérdése, annak szavatolása” – magyarázta.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Magyar Honvédség egyidejűleg volt képes a balti országok – Lettország, Észtország, Litvánia -, valamint Szlovénia légterének ellenőrzésére, védelmére és a hazai feladatok végrehajtására. Hozzátette, a tömeges bevándorlás által előidézett válsághelyzetben, az összhaderőnemi parancsnokság felügyeletével katonáink bizonyították hazánk védelme és a nemzeti közösség iránti elhivatottságukat.

Fucsku Sándor leköszönő parancsnok azt mondta, 2013. november 1. óta “sorsdöntő időszakban” vezethette a parancsnokságot. Az elmúlt években végzett munkáról szólva kiemelten beszélt a látható katona, az egyenruhás állampolgár eszményének erősítéséről. Azt mondta, “a magyar katonák, és elsősorban a határon tevékenykedő katonák, tovább növelték a magyar honvédség elismertségét”. Hozzátette, az emberek bizalommal tekintenek a katonákra és biztonságban érzik magukat azokon a helyeken, ahol a katonák megjelennek.

A parancsnoki beosztást átvevő Huszár az elmúlt időszak legnagyobb eredményei közt említette a Sínai-félszigeten sikeresen befejezett megfigyelő missziót és az elkezdett iraki kiképző missziót. Szólt még a szlovén és balti légtérvédelemről, a medinai radarállomás integrációjáról, valamint a migrációs hullám kezeléséről, ami “egy darabig” még folytatódni fog. Fucsku az ulmi többnemzeti összhaderőnemi parancsnokság parancsnokhelyettese lesz – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.