Közélet

Ózdon 300 ezer forintot adnak az első gyerek születésekor

Két új támogatási formát fogadott el pénteki tanácskozásán Ózd Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A városvezetés a családalapítást és a tanulást is ösztönözné – számolt be az ozd.hu. A juttatásokat Janiczak Dávid polgármester szerint a költségvetés biztonságosan fedezi.

A polgármester elmondta: a családalapítást elősegítő támogatás keretében a húsz év fölött első gyermeket vállaló párok háromszázezer forint nettó támogatásra számíthatnak a gyermek születésekor.

Ózdon és térségben évek óta nagy problémát jelent az elvándorlás, a tanulást segítő támogatással kapcsolatban Janiczak Dávid így fogalmazott:

Tíz, tizenegy és tizenkettedik osztályos tanulók 4,5-ös átlag fölött, tanulmányi eredménytől függően 10-15-20 ezer forintos nettó havi jövedelmezésben részesülnek. Aki szín jelesre érettségizik, ötvenezer forintos egyszeri támogatásban részesül.

A jelenlegi tanulmányi eredmények alapján a tanulást elősegítő támogatás teljes összege nyolcmillió forintos kiadást, a családalapítás ösztönzése 35 millió forintos terhelést jelentene az önkormányzatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik