Közélet

Kihúzzák a villamost Újpalota alól

villamos(1)(960x640).jpg (Array)
villamos(1)(960x640).jpg (Array)
Kell az EU-támogatás Budapestnek a 3-as metró felújításához, de épp ez drágíthatja meg a beruházást. Emiatt valahol nyesni kell, a XV. kerületi villamos lehet a vezéráldozat.

Felvetődött az újpalotai villamosberuházás leállítása – mondta Tarlós István budapesti főpolgármester a Népszabadságnak. A lap arról ír csütörtöki számában, hogy a 3-as metró felújításának elszabaduló költségei fejezhetik le az amúgy is ellentmondásos projektet, aminek célja az lenne, hogy villamosvonal kösse össze a XV. kerületet a belvárossal.

Tarlós maga sem tagadta, hogy a 3-as metró felújítása áll a háttérben. Ugyanis a 125 milliárd forintos költség 85 százalékát szeretné a főváros EU-s támogatásból fedezni, ehhez viszont több megállót kéne akadálymentesíteni, ami megdobhatja a költségeket.

Hajdu László XV. kerületi polgármester korábban azt mondta a kerületi tévében, hogy nem épül meg a gyorsvillamos. Ő támogatta volna a projektet, mivel a 4-es metró Újpalotáig való kibővítését levették a napirendről. A villamos terve azonban ellenérzéseket is szült a lakosságban, a Drégelyvár utcában ugyanis 40 házat kellett volna elbontani miatta, sőt az se volt biztos, hogy a mostani buszoknál gyorsabb lesz a villamos.

Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezetője is megszólalt korábban az ügyben, ő azt közölte, sikerült hibás szakmai döntésekkel elrontani a projektet, ami ellen fellázadtak az érintettek. Érdekesség, hogy Fónagy János fejlesztési államtitkár egy országgyűlési kérdésre egy hete még azt válaszolta, hogy 2017-re tervezik a villamosprojekt előkészítését, majd jöhet az első kapavágás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik