Közélet

Sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése miatt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 24. 15:32

Az alaptörvény szerint a véleménynyilvánítás szabadsága a pedagógust, a szülőt és a gyermeket is megilleti.

Az oktatási jogok biztosa az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte: számos jelzést kapott a közösségi portálon, a február 29-re szerveződő “Nem leszek suliban” néven indított megmozdulásról. Állítólag pedagógusok kérik a szülőket, ne vigyék iskolába gyermekeiket, ha mégis, akkor kockás ingben. Az eseményre az iskolai faliújságon kell feliratkozni annak, aki megy és annak, aki nem. Aáry Tamás Lajos kiemelte: sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt.

Ilyen jogsértő helyzetet idéz elő például, ha a faliújságon vagy az iskolában szokásos módon nyilvánosságra hozzák, hogy ki vesz részt és ki nem vesz részt a megmozduláson.

Jogsértés lehet bármilyen listázás azokról, akik kockás ingben jelennek meg vagy azokról, akik nem.

A tanuló és a szülő nem hozható olyan helyzetbe, amely politikai meggyőződésének feltárására vagy nézeteivel ellentétes cselekvésre készteti, vagy arra, hogy véleménye jogszerű kinyilvánításától tartózkodjon. Késztetésnek minősül az is, ha a tanuló vagy a szülő alappal tarthat attól, hogy hátrány éri azért, mert valamit tesz, vagy nem tesz. A biztos arra kért minden fenntartót és intézményvezetőt, hogy a mindenki számára fontos demokratikus értékek érvényesülését biztosítsák az iskolákban.

A biztos jelezte: az alaptörvény szerint a véleménynyilvánítás szabadsága megilleti a pedagógust, a szülőt és a gyermeket, gyakorlásának nincs életkori korlátja. Fontos eleme az alkotmányos alapjognak, hogy önkéntes. Az önkéntesség éppen az iskolában a leginkább védendő eleme e jognak, hiszen ez egy hierarchikus viszonyokra épülő közösség. A köznevelési törvény mind az iskola, mind a tanár oldalán kötelezettségként fogalmazza meg, hogy tájékoztatása tárgyilagos és többoldalú legyen anélkül, hogy saját álláspontja elfogadására kényszerítené a gyermekeket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.