Közélet

Schiffer azt mondja, ő nem Pál, nem fordult a véleménye menekültügyben

A politikus szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában azt mondta, tavaly, amikor a migráció kérdése téma lett a magyar belpolitikában, benne is azok a reflexek működtek, hogy milyen migrációs kihívásokkal kellett szembenézni a 20. században, milyen menekültügyi helyeztek voltak és azokra mi volt a tisztességes válasz.

Az idő múlásával – és ebben semmi szégyellnivaló nincs – jobban rálátni a különböző krízishelyzetekre, amelyek természetében eltérő helyzetek, mint amilyenekkel Európa és Magyarország szembesült a 20. században – fogalmazott. Schiffer András szerint az, amivel most szembenézünk, nem “klasszikus menekülthelyzet”, hiszen nem lehet tudni, hogy milyen harci területekről hányan kelhetnek útra.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, hamis a “határvédelem vagy kvóta” szembeállítás. A határvédelmet meg kell oldania Európának, de amikor közös európai megoldásokat sürgetünk, akkor hitbéli kérdést csinálni a kvótából fatális tévedés – mondta. Azok a javaslatok, amelyeket eddig az Európa Tanács asztalára kerültek, működésképtelenek, ha közös európai megoldásban gondolkodunk, akkor nem tudjuk kizárni a “kvótaszerű” megoldást – tette hozzá.

Az LMP társelnöke a köznevelési kerekasztalról azt mondta, a kormány érdemi egyeztetés helyett “bábozik”. Amit köznevelési kerekasztalnak hívnak, az az 1970-es, 1980-as évekből már ismert módszer, “a hatalom körülveszi magát olyan szervezetekkel, amelyek a kormány tenyeréből esznek, egyébként a közoktatás működéséhez semmi közük nincsen”.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik