Közélet

Pártverseny – nem hatott a tanárlázadás, sőt

Nem profitált az ellenzék a pedagógustüntetésből, az MSZP-tábor még csökkent is - közölte a Nézőpont Intézet.

A Heti Válasz megbízásából készített legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt. Februárban a megkérdezettek 31 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikai értelemben azonos a januári 32 százalékkal.

Az ellenzéki pártoknál a Jobbik támogatottsága nem változott érdemben (11 százalékos a januári 10 százalék után), de a szocialistákkal a januári 11 százalék helyett már csak 8 százalék szimpatizál, az MSZP támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében 3 százalékponttal csökkent. Más pártok támogatottságában még ilyen mértékű változások sem történtek: a DK 6, az Együtt és a PM 1-1, az LMP 3 százalékos táborral bír.

A legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) alapján

a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, MSZP 11, a DK 10, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékon áll.

A februári közvélemény-kutatás adatai alapján összességében elmondható: nem tudott profitálni az ellenzék a pedagógustüntetésből.

A baloldalon belüli állandó versenyhelyzet februárban a DK-nak kedvezett, Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága ismét közelebb került a szocialistákéhoz, amiben minden bizonnyal szerepet játszhat az exkormányfő aktív médiaszereplése a DK-kongresszus kapcsán.

Noha a Jobbik a tavaly szeptemberi 17 százalékos támogatottságához képest 6 százalékpontot veszített a teljes felnőtt népesség körében, a legvalószínűbb listás eredményeket nézve meg tudta tartani 800 ezer, illetve 1 millió fő között ingadozó aktív szavazói táborát. A baloldali pártokkal viszont együttesen továbbra is többen szimpatizálnak (16 százalék), mint a radikális jobboldallal (11 százalék) – írta a Nézőpont Intézet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik