Közélet

Márciusra ígérik a törvényeket, amiktől azonnal rendbe jön az egészségügy

Március végére, április elejére megszülethetnek azok a jogszabályok, amelyek segítik, hogy jobb, biztonságosabb legyen az egészségügy – mondta el a Népszabadság keddi számában megjelent interjúban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

Szerinte, ha sikerül átláthatóbb szerkezetben működtetni az egészségügyet, akkor újraoszthatják a belső tartalékokat, és azután a költségvetési források is megnyílhatnak.

Azt gondolom, hogy márciusban, a költségvetési vita idején már mi is tudunk felmutatni eredményeket, és kérhetjük hozzá a forrásokat

Mint mondta, a kórházi kancelláriarendszer a gazdasági döntések egy részéért felel majd, de hogy mik lesznek a pontos feladatok, arról jelenleg is egyeztetéseket folytatnak a nemzetgazdasági tárcával. A kancellár feladata lesz az ellátás megszervezése is, abban az esetben, ha nincs orvos a feladatra.

Szeretnénk elérni, hogy minden orvos csak azt a tevékenységet végezze, amire képzettsége feljogosítja és amiben van kellő gyakorlata. Ettől jelentősen javulhat az ellátás biztonsága.

A háziorvosoktól pedig azt kérik, mérjék fel betegeik állapotát, de újraírják azokat az ellátási minimumfeltételeket is, amelyeket a kórházak többsége nem tud teljesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik