Közélet

Balog az európaiakat félti, szerinte a kerítés jelent szabadságot

A magyar miniszter az ORF2 osztrák televízió Im Zentrum című politikai műsorában vitázott a migránsválság kezeléséről.

Amíg az emberek ellenőrizetlenül jönnek be Európába, addig elsősorban a külső uniós határok védelmére kell koncentrálni. A határok védelme a szabadság és biztonság jogát biztosítja Európában – tette hozzá Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, hogy a megoldást Európának közösen kell kidolgoznia, de ennek létrejöttéig nincs értelme a menekültek elosztásáról beszélni. A magyar kerítésről, mint szükség- és kényszermegoldásról beszélt Balog Zoltán, aki emlékeztetett, már évekkel korábban jelezték Brüsszelnek: a menekültkérdést nem tudják egyedül megoldani. Szerinte Magyarország a menekültekkel szembeni eljárásnál az összes európai előírásnak eleget tett. A miniszter nehezményezte, hogy nem esik szó az integráció nehézségeiről, arról, mi történik az Európába érkező emberekkel, milyen nehézségekkel jár az együttélés. Nincs szó olyan alapvető problémákról sem, hogy mit kellene tenni a menekültek anyaországában. Balog a szilveszteri kölni, salzburgi eseményekre utalva féltette az európaiakat.

Mikor beszélünk végre az európai polgárok biztonságáról?

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is sürgette a helyzet kezelését. Úgy vélte, az európai megoldáshoz szükséges a nemzeti intézkedés. Szerinte Ausztriának be kell fogadnia a menekülteket, de most nem menedékkeresés, hanem a gazdaságilag legvonzóbb ország kiválasztása zajlik. A tárcavezető ismét visszautasította az EU migrációs biztosának bírálatát, aki a Bécs által a menekültek belépésére szabott szigorú napi kvótákat tette szóvá. Az osztrák tárcavezető szerint Európa belső határok nélkül csak akkor létezhet, ha az unió külső határa is biztosított.

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke szerint nem minden ország kész megoldani a helyzetet. Szerinte a visegrádi országoknak is a szoros összetartás helyett a közös európai megoldásra kellene koncentrálniuk. Az osztrák zöldpárti EP-képviselő bírálta hazája szigorított menekültügyi intézkedését is, szerinte Ausztria határai lezárásával csak az embercsempészetet segíti elő. Arno Kompatscher, Dél-Tirol tartományfőnöke szerint ha lezárják a határokat, Görögország és Olaszország végképp magára maradhat. Hangsúlyozta, hogy a menekültek anyaországában kell megoldani a gondokat, az egyes országok saját hatáskörben hozott lépései nem jelentenek megoldást.

Jiórjiosz Hondrosz, a görögországi kormánypárt, a Sziriza központi bizottságának tagja arról beszélt, hogy Athén a menekültek életét próbálja megmenteni. Görögország nincs abban a helyzetben, hogy a határon válogathassa meg, kiket engedhet be. A görög politikus szerint most nem a határ biztosításáról kell beszélni, hanem a kiinduló országokban lévő szegénység és a háború megszüntetéséről.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik