Közélet

Gyurcsány: “Orbán egy gyáva plakát-celeb (…) egy gyenge jellemű szájhős”

Pedig - írja - nem szívesen használ erős jelzőket. A kockás ing, ezúttal illusztráció.

Most azonban – tette hozzá – nincs más választása. A Demokratikus Koalíció elnöke a Facebokon írta ki magából, mit is gondol az uniós csúcson történtekről.

Orbán egy gyáva plakát-celeb, akinek politikája csak a plakátokon létezik. Az elmúlt egy évben plakátkampányokon keresztül mutatta be, hogy menekültek kvóták szerinti elosztása káros.
Majd pénteken Brüsszelben megszavazta a menekültek kötelező kvóta szerinti elosztását. Sunyi módon, elhallgatva adta áldását arra, hogy Magyarországra menekülteket telepítsenek. Arra mondott titokban igent, ami ellen egész politikáját felépítette az elmúlt félévben, ami ellen aláírásokat gyűjtet a hónapokban is a Fidesz aktivistáival.
Azt hazudta, hogy megvédi Magyarországot a kötelező kvóta elutasításával, most meg minden magyarázat nélkül áldását adta a tervre. Vita nélkül. Érdemi ellenállás nélkül. Itthon hergeli az embereket, Brüsszelben pedig megfutamodott.
Tízmillió magyar embernek hazudott ezzel Orbán és átverte még a saját támogatóit is, azt a kétmillió embert, akik aláírták a menekültek befogadása elleni aláírásgyűjtő ívet.
Sajnálom, hogy ki kell mondjam: egy gyenge jellemű szájhős van a magyar kormány élén, aki nemhogy a magyar embereket, de még a sajat álláspontját sem képes megvédeni Brüsszelben.

Gyurcsány végül megjegyzi: persze ez volt a helyes döntés, csak nem érti, miként számol el ezzel a miniszterelnök a félrevezetett választók millióinak.

DK: Orbán kérjen bocsánatot, fizesse vissza a kampánya költségeit!

Orbán Viktor már megint mást csinált, mint amit mondott: elfogadta a hazánkra is vonatkozó kötelező kvótarendszert – tudatta a DK. Gyurcsány pártja szerint a magyar miniszterelnök egy éven keresztül minden egyes nap belehazudott 10 millió magyar ember szemébe, legsúlyosabban ráadásul a kvóta ellen aláíró kétmillió támogatóját verte át. A DK szerint Orbán Viktor még a saját véleményét sem tudta megvédeni Brüsszelben, hogy is tudná megvédeni az egész országot.

A kvótaellenes Orbán már csak a plakátokon és hirdetésekben létezik, a miniszterelnök plakátceleb lett – idézte elnökét a párt szóvivője..

A DK három dolgot vár el “a saját népét átverő miniszterelnöktől”.

Orbánnak egyrészt vissza kell fizetnie a gyűlöletkampány költségeit: a plakátokra költött 400 milliót, a nemzeti konzultációra költött egymilliárdot, és a TV-reklámokra, rádió- és újsághirdetésekre költött milliárdokat a magyar költségvetésnek. Orbánnak másrészt bocsánatot kell kérnie azoktól a kvótapárti magyaroktól, akiket egy évig folyamatosan hazaárulónak bélyegzett. Bocsánatot kell kérnie a 2 millió szavazójától is, akiknek egy éven át azt hazudta, hogy el fogja utasítani a kötelező kvótákat. A DK harmadrészt azt várja el az újabban kvótapárti Orbántól, hogy fejezze be a kvótaellenes látszatharcot, és mondja le a kvótarendszerről szóló parlamenti vitanapot. Ha Orbán a továbbiakban a kvóták alkalmazását vitatja, akkor a saját döntésével megy szembe.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a záródokumentum visszautalásait az ellenzéki pártok megpróbálják félreértelmezni, mert az EU döntéshozatalát nem ismerik. Azt mondta, az ellenzék tudatosan félremagyarázza az uniós csúcson Orbán Viktor által elfogadott és aláírt határozatot. Ebben az áll, hogy a korábban meghozott betelepítési kvótákról hozott európai döntéseket végre kell hajtani, de ez szerinte a tavalyi döntésre vonatkozik: tehát Magyarország álláspontja változatlan, szó sem lehet betelepítési kvótáról.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik