Közélet

Orosz lapok: Orbánnak nem könnyű

A szerdai látogatás után mindenki azt emelte ki, hogy a magyar miniszterelnök hogyan megy szembe az uniós állásponttal.

Főleg az EU és Oroszország kapcsolatának szempontjából számoltak be Orbán Viktor moszkvai látogatásáról az orosz lapok.

Az Izvesztyija azt emelte ki, hogy a magyar miniszterelnök biztosította Vlagyimir Putyint: nem fogják a nyáron automatikusan meghosszabbítani az Oroszország elleni uniós szankciókat. Megjegyezték, hogy „érezni lehetett, hogy nem egyszerűen partnerek folytattak egymással tárgyalásokat, hanem elvbarátok”. Azt is említették, hogy Orbánnak „nem könnyű” nyíltan fellépni az oroszellenes szankciók és érzelmek ellen, mivel az elmúlt két évszázadban háromszor hatoltak be Magyarország területére orosz és szovjet csapatok.

A Komerszant azt írta: nincs semmi titok abban, hogy a magyar miniszterelnök mindig megpróbál eltérni az EU fő irányvonalától az Oroszországhoz fűződő kapcsolataiban. Ezt saját bevallása szerint óvatosan teszi.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint az EU-ban nem örültek Orbán Viktor „újabb Kreml-beli hajbókolásának”. Felidézték, hogy Orbánt Európában folyamatosan tekintélyelvűséggel, a demokratikus elvek megsértésével vádolják, és még több bírálat érte, miután olyan kijelentéseket tett, hogy nem ért egyet az EU oroszországi politikájával. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik