Közélet

Heteken belül eltemethetik a Dunában talált holttesteket

Lázár János már írt a főpolgármesternek, a fővárosi közgyűlés jövő héten tárgyalhatja az ügyet.

A fővárosi közgyűlés már a jövő héten dönthet azoknak az embereknek az eltemetéséről, akiknek maradványait öt éve, a Margit-híd felújításakor találták meg a Dunában. Minden bizonnyal a nyilasok áldozatairól van szó, akiket a II. világháború végén a Dunába lőttek.

A csontokat az Igazságügyi Szakértői és Kutatói Intézet vizsgálta, a maradványok azóta is náluk vannak. Frölich Róbert országos főrabbi az ATV-nek azt mondta: emberekről és nem csontokról van szó, ezt öt éve senki nem gondolja végig. A zsidó szervezetek 2011 óta kérik, hogy adják ki a maradványokat, hogy mielőbb megadhassák a halottaknak a végtisztességet – ezt akkor is vállalják, ha az derül ki, hogy nincs zsidó az áldozatok között.

A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a maradványok azért vannak még mindig az intézetben, mert a vizsgálatok egészen tavaly nyárig eltartottak. Latorcai Csaba kifejtette: tavaly év végén Lázár János levelet írt Tarlós Istvánnak arról, hogy a temetői törvény vonatkozó rendelkezései szerint a főváros az illetékes, a temetésről a főpolgármesternek kell intézkednie.

Latorcai úgy tudja: a főváros kézbe vette az ügyet, néhány héten belül megnyílik a lehetőség, hogy megszülessen a konszenzus a temetésről. Az ATV értesülése szerint a fővárosi közgyűlés már jövő héten tárgyalja az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik