Közélet

Orosz propagandakampányba szerveztek be magyar fiatalokat

Nem tudták, milyen szervezetnek készül a videó, és a felvételt készítő oroszoktól is jobbnak látták nem kérdezősködni.

Magyar diákokat is felhasználtak ahhoz az orosz propagandakampányhoz, melyben az ENSZ segítségét kérik az Egyesült Államok ellen. Az amatőr módon felolvasott videót angolul feliratozták, igaz, az írott szövegnek nem sok köze van az elhangzottakhoz. A felvétel azután kezdett terjedni, hogy kikerült egy magyar nyelvű orosz propagandaoldalra a Facebookon, de előtte már orosz közösségi portálokon is megosztották.

Az Átlátszó Oktatás rövid keresgélés után megtalálta egy orosz ifjúsági nőszervezet, a „Katonatisztek lányai” videóját, a magyar felvétellel szóról szóra megegyező szöveggel és ugyanazzal az angol felirattal. Megjegyzik: a lányok a Krím-félsziget orosz megszállásakor tűntek fel, amikor a putyinista Szety nevű ifjúsági szervezet közreműködésével, az orosz elnök képével masíroztak Szevasztopolban.

A blog beszélt a magyar videó egyik szereplőjével, aki vélhetően a Szety hirdetésére jelentkezett, amit a Vkontaktye orosz közösségi portálon helyeztek el. Azt mondta: a kapcsolattartók orosz fiatalok voltak, akik megkérték, fordítsa le az orosz szöveget magyarra és szervezzen be további hat embert, akivel elkészíthetik a videót. Ezután megbeszéltek egy találkozót a Hősök terére, ahol oroszok felvették a videót, majd a vágott-feliratozott felvételt visszaküldték az egyik magyar résztvevőnek, hogy töltse fel az internetre. Az orosz szervezők a videókampány alapjaként egy olyan felvételre hivatkoztak, melyet a Szety kedden töltött fel Youtube-csatornájára.

Az akció egész Európára kiterjed, a magyar résztvevő elmondta, a cseh, lengyel és szerb változatról is van tudomása. Azt is elmondta: nem tudja, milyen szervezetnél jelentkezett, és a Budapesten felvételt készítő oroszoktól sem tudott meg semmit, igaz, „jobbnak látta nem is érdeklődni”.

A Szetyről korábban a Vice is készített riportot – a szervezet az orosz államfőt állítja követendő példaként tagjai elé, akik állami pénzen berendezett luxus-főhadiszállásról szervezik az orosz ifjúság „hazafias” nevelését, és készülnek az új putyinista elit szerepére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik