Közélet
Budapest, 2016. február 13.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mond a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án.
MTI Fotó: Marjai János

Gyurcsány: Orbán legyen inkább fogaskerék

24.hu
24.hu

2016. 02. 13. 16:49

A DK elnöke a párt kongresszusán beszélt arról, milyen szerepet szánna a jelenlegi kormányfőnek.

“Orbán világában mi legjobb esetben lojális, diplomás, betanított munkások leszünk, akik végrehajtják a hatalom által lediktáltakat” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció szombati, budapesti VI. kongresszusán, amikor bemutatta a párt új programját. Úgy folytatta, “azt akarják, hogy egy darabka fogaskerék legyünk az orbáni gépezetben és a végén még hálásak is legyünk, ha néha megolajoznak bennünket”.

Gyurcsány Ferenc szerint ezzel szemben az embereknek kellene a középpontban lenniük, és Orbán Viktornak kellene a fogaskeréknek lennie. “Cserélhető alkatrésznek tetszik lenni, és ahogy látom el is tetszett kopni egy kicsikét” – üzent a miniszterelnöknek a DK vezetője.

A DK által javasolt “radikálisan mérsékelt politikáról” beszélő Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarország jelenleg nem a történelem főutcáján masírozik, hanem a semmibe menetel, a DK viszont a sokak Magyarországának kíván új reményt teremteni.

Szavai szerint politikai mentalitásuk továbbra is arra épül, hogy kívánják a szabadság rendjét, az emberi méltóság tiszteletét, hisznek a szociális piacgazdaságban, a parlamentáris jogállamban, az európai elkötelezettségben, a transzatlanti szövetségben. Amikor szemben állnak a kormánypártokkal és “segédcsapatával, a Jobbikkal”, az azért történik, mert az látják, hogy a Fidesz folyamatosan megsérti ezt a négy alapelvet – jelentette ki.

Budapest, 2016. február 13. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mond a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án. MTI Fotó: Marjai János
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mond a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án. Fotó: MTI (Marjai János)

Gyurcsány Ferenc azt ajánlotta, hogy a döntések lehetőségét osszák meg újra az állampolgárok és a képviselők között. Egy sor dolgot népszavazással döntsenek el, adják vissza a sztrájkhoz való jogot, ne engedjék, hogy a hatalmon lévők betölthessenek minden állami hivatalt, és “ha kell, ne engedjük, hogy az egyszerű többség köztársasági elnököt válasszon” – fogalmazott.

A politikus Antall József egykori miniszterelnököt idézve azt mondta, a magyarok megtanultak alámerülni, ebben van történelmi tapasztalatuk. Azt viszont nem ajánlja, hogy megpróbálják kibekkelni “a mostani hatalmasok vigasságát” – közölte hallgatóságával. Nem lehet mást tenni, mint birokra kelni és birtokba venni az országot – jelentette ki.

A tanárok tüntetése sem kerülte el figyelmét

A Kossuth téri pedagógustüntetéssel kapcsolatban kijelentette: a tanárok nem fogják megvívni a nővérek, az orvosok, szociális munkások, közgyűjteményben dolgozók, vasutasok, rokkantnyugdíjasok küzdelmét. A tüntetés ugyanakkor sokaknak reményt adott, mert a résztvevőket nem tudták megosztani, megvásárolni, leszalámizni, a tanárok egy pillanatra nem csak a diákok, hanem a nemzet tanárai is voltak – közölte.

A DK elnöke hangsúlyozta, a tüntetők minden követelése a 2010 utáni változtatások visszavonásáról szól. “Vége az elmúlt nyolcévezésnek” – üzent a kormánypárti politikusoknak a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc ezt követően arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy – mint fogalmazott – “dacára beláthatatlan tehetségének” gondolkozzon el azon, hogy pedagógusok tízezrei, valamint másfél millió gyerek és családja gondolja úgy, rossz irányba halad az oktatás. Kiemelte, nem a Klikkel van probléma. “Az egy egyszerű kérdés, meg kell szüntetni” – mondta, majd hozzátette, a rendszer egészével van probléma, azzal, hogy a kormány senkit sem tekint partnerként.

Gyurcsány Ferenc megismételte pártja azon korábbi bejelentését is, amely alapján a kormányra kerülésüket követő tíz évben háromszorosára emelnék az egészségügyben és oktatásban dolgozók bérét, az első öt évben évenkénti 15 százalékos, utána pedig 10 százalékos béremelésekkel.

Beszéde végén felmutatta azt a kiadványt is, amely a DK arra vonatkozó ajánlásait tartalmazza, hogy mit kellene még tenniük kormányra kerülésük után. “Nem diktálni akarunk, hanem párbeszédet arról, hogy milyen legyen a jövő Magyarországa, a sokak Magyarországa” – fogalmazott.

A DK VI. kongresszusát a Syma rendezvényközpontban tartják, a tervek szerint a résztvevők azon elfogadják a Sokak Magyarországa elnevezésű programot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.