Közélet

CSOK: propagandára kényszeríti a kormány a bankokat

a magyar reformok működnek  (Array)
a magyar reformok működnek  (Array)

Kormánypropagandára kényszeríti az új CSOK-rendelet a bankokat – számolt be az Origo. A portál a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) végrehajtási rendeletében vette észre, hogy az államkasszába befizetett forintjaink nem Magyarországot gazdagítják, hanem a kormányt. Legalábbis ez az értelme annak a mondatnak, amely egy bizonyos propagandaüzenet sulykolására kényszeríti a pénzintézeteket. A bankoknak a következő mondatot kell beleírniuk az összes CSOK-kal kapcsolatos hirdetésükbe, reklámjukba:

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Bár a CSOK forrásairól nem sokat lehet tudni, annyi biztos, hogy nem a kormány tagjai biztosítják a financiális hátteret, hanem az államkassza. A cikk szerint a fenti mondat célja az lehet, hogy

a következő években ingyenpropagandát kapjon a kormány.

Emlékeztetnek: a rezsicsökkentéskor is hasonló kikötéssel élt a kormány a közszolgáltatók felé. Azóta minden számlán feltűnik, hogy az adott időszakban mennyit spórolt meg a fogyasztó a „kormányrendeletnek” köszönhetően. Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség sajtófőnökének érvelése szerint az említett mondattal minden rendben van, mivel

a csok kormányrendeletben megfogalmazott juttatás, nem törvény döntött róla, így a megfogalmazás ebben a formában jogszerű.

A portálnak küldött válaszában megjegyezte, hogy a kormány banki anyagokban való feltüntetése nemzetközileg is bevett gyakorlat, Nagy-Britanniában például logót is fel kell tüntetni az otthonteremtési program esetében.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik