Közélet

Soha nem volt még ilyen jó V4-nek lenni

Az elmúlt egy, másfél év történései – a migrációs válság, illetve az Európai Unió megreformálásának kérdése -, eddig soha nem látott mértékben közelítette egymáshoz a visegrádi négyek (V4) országainak álláspontját, mondta a kormányszóvivő az m1-en kedden.

Kovács Zoltán a V4 (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) kormányfőinek február 15-ei rendkívüli prágai találkozójával kapcsolatban, amelyre Bulgária és Macedónia is meghívást kapott, azt mondta, a mindennapok biztonságát fenyegető veszélyeket illetően is igyekeznek majd kialakítani közös álláspontot.

Ez egyrészt segítheti a hatékony fellépést a határokon, hogy Macedónia és Bulgária el tudja látni a feladatát, másrészt pedig nagyobb súlyt adhat az unióban a V4-ek álláspontjának, tette hozzá.

Arról az uniós reformjavaslatról, amelynek értelmében korlátozni lehetne egy ország szociális ellátórendszerét, ha azt veszély fenyegeti, közölte: Magyarország partner tud lenni abban, hogy az ellátórendszerrel kapcsolatos visszaéléseket kiszűrjék, de minden olyan intézkedést elutasít, amely egyenrangú európai állampolgárokat megkülönböztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik