Közélet

Jogi huzavona miatt pusztul a csongrádi természeti kincs

Árvalányhaj a Kiskunságon (Array)
Árvalányhaj a Kiskunságon (Array)

Fölverte a nád, ellepték az olajfabokrok azt a baksi területet, amelyet három év óta próbál kisajátítani az állam egy arab származású üzletembertől – számol be a Népszabadság. A terület gazdája, Al-Aboodi Ali Abdul még a 90-es években – amikor erre volt jogi lehetőség – vásárolt cége és felesége nevére vásárolt közel 500 hektár földet a Csongrád megyei Bakson, legeltetéses juhászattal, tehenészettel foglalkoznak.

A Kiskunsági Nemzeti Parknak (KNP) 2012 végén kezdeményezte  30 hektár föld kisajátítását, arra hivatkozva, hogy helyre kell állítani a védett természeti területek védettségi szintjét. Mint később kiderült, ezzel a KNP igazgatója sem értett egyet, főképp azért, mert pénzt a kisajátításra nem kaptak. A cikk szerint az lehetett a cél, hogy jelentősen áron alul túrják tulajdonukból azokat, akik még a gazdasági társaságok és külföldiek földvásárlási moratóriuma előtt vettek földet.

Al-Aboodi felajánlotta a csere lehetőségét, mivel Bakson jelentős területekkel rendelkezik az állam, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) azonban nem kért ebből.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság úgy ítélte meg, hogy a KNP nem vizsgálta, hogy a terület védettségi szintje nem csökkent-e le vagy nem szűnt-e meg az évtizedek alatt, míg ezzel nem foglalkozott senki, ezért a kisajátítást végző kormányhivatalt új eljárás lefolytatására utasította – számol be a cikk. Az utolsó hivatalos irat idén január 18-án keletkezett az ügyben: a Csongrád Megyei Kormányhivatal felfüggesztette a másodszor is megindított kisajátítási eljárást a Kúria előtt folyamatban lévő felülvizsgálati eljárás jogerős befejezéséig.

Képünk illusztráció, a Kiskunsági Nemzeti Park aranyhajai láthatók rajta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik