Közélet

A szingliadó atyja a rendszer összeroppanásától tart

kdnp (KDNP)
kdnp (KDNP)

Ha rövid időn belül nem derítik ki, mire van szüksége a fiataloknak ahhoz, hogy gyermeket vállaljanak, visszafordíthatatlanná válik a népességcsökkenés és valamennyi társadalmi rendszer összeroppanhat, fejtette ki Benda József, a KDNP oktatáskutatója a Magyar Nemzet hétfői számában.

Elmondása szerint az utolsó nagy létszámú korosztály (a jelenlegi 38-40 éveseké) lassan eléri a szülőképes kor felső határát és ha ők utód nélkül lépnek ki ebből az időszakból, lepusztul az ország. Az infrastruktúra ugyanis 10 millió főre van kitalálva, ennél kisebb lakosság esetén pedig Magyarország minden létező rendszere összeomlik.

Benda József a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) fontos lépésnek nevezte a népességfogyás megállításában, mindazonáltal úgy vélte, hogy nem tíz éven belüli ígéretekre van szükség, hanem olyan komplex támogató rendszer kialakítására, amitől már jövőre születik családonként egy gyermek, és évről évre, számszerű tervek mentén egyre több.

Az oktatáskutató szerint többek között véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy túldolgoztatják a fiatalokat. A munkahelyek többségében – állami és piaci szférában egyaránt – naponta 10-12 órát kell dolgozniuk a fiataloknak, ennek eredményeként fáradtak és alkalmatlanok minden társas életre, illetve párkeresésre.

Benda József akár még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az állam járuljon hozzá a párkeresés költségeihez, állami támogatást lehetne adni a babakelengyékhez, az esküvőkhöz, vagy személyiségfejlesztő tréningekhez. A lényeg az, hogy minden olyan támogatást megkapjanak a fiatalok, amire szükségük van és ami eredményre vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik