Közélet

A szociális életpálya is téma az érdekegyeztető fórumon

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 05. 11:58

A szociális életpályáról, a kollektív szerződésről és a bérfejlesztésről egyeztetnek a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum idei ülésein – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága pénteken.

A tájékoztatás szerint a fórum mindhárom oldala – a munkavállalók, a fenntartók és a kormány – teljes egyetértés mellett alakította ki éves munkatervét, amelyben a “mindennapi szakmai munkát” érintő kérdéseket is megvitatják. Az Emmi azt követően adott ki közleményt, hogy csütörtökön megtartotta idei első ülését az ágazati egyeztető fórum, amelyen tárgyaltak az ágazati bérpolitikáról és a bérrendszerről is.

Újraindított egyeztetés

A csütörtöki ülésen Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy tavaly jelentős előrelépés történt, mind a bérrendezés, a munkaközi szünet, mind az ágazati érdekegyeztetés újraindítása ügyében. Közleményükben azt írták, a kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje az ágazatban dolgozók munkáját, ezért 2014 óta – az idei költségvetési összeggel együtt – 60 milliárd forintot fordít a bérekre.

A fórumon az önkormányzatok, civilszervezetek, egyházak és állami szervezetek mellett a szociális ágazat szakszervezetei – a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete – is részt vettek – közölték. Hozzátették: megállapodtak abban is, hogy két-három havonta folytatják az egyeztetést.

A tájékoztatás szerint  “a közeli hetekben” tovább bővül az érdekegyeztetés köre, olyan újabb fórumokkal, ahol az érintett valamennyi érdekegyeztető szervezet kifejtheti álláspontját

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.