Közélet
munkavédelmi sisak (Array)

Meglepő kutatás: Lohad a munkakedv

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 02. 03. 08:17

A munka azoknak még fontos, akik aktívak a munkaerőpiacon, de számukra is egyre kevésbé.

A Tárki egy nagy nemzetközi összehasonlító kutatás alapján azt elemzi, hogy az európaiak mennyire látják a munkát életük legfontosabb értékének, és ez miként változik életkoruk és a vizsgált időszak függvényében. Kezdetben a munka – a barátokhoz, a családhoz és a szabadidőhöz viszonyítva – az életkor emelkedésével egyre fontosabbá válik. A 43–52 évesek számára a legfontosabb.

Ezután gyorsan veszít fontosságából, a nyugdíjas évek kezdete körül (60 év felett) már egyéb tényezők válnak lényegessé az emberek életében. A kutatás három időszakot (1990-1994/1995-1999/2005-2009) vetett össze, de ez az összefüggés jellemző volt mindháromban.

Ugyanakkor a kilencvenes évek elején több korosztálynak is fontosabb volt a munka az élet más dolgaihoz képest: e csoportok között még az ötvenes éveiket taposók, a hatvanas éveik végén járók is megjelentek. Ez már nem volt igaz a kilencvenes évek végén, amikor az ötvenedik év betöltése a munka fontosságának gyors és töretlen csökkenésének kezdete volt.

A 2005–2009 közötti időszakban a munka az élet más területeihez képest a két korábbi időszaknál kisebb mértékben volt fontosabb a 38–52 éves korosztályban, az öregedéssel fontossága az átlagosnál sokkal alacsonyabbra süllyedt. Továbbá minden korosztály esetében elmondható, hogy a munka relatíve kevésbé fontosabbá vált a 2005–2009-es időszakra a korábbi időszakokhoz képest.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.