Közélet

Pocsék bizonyítványt kapott a közoktatás átalakítása

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 02. 18:09

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alá tartozó Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet most nyilvánosságra hozott tanulmánykötetében még a keresztvizet is a közoktatás radikális átalakításáról, így magáról az Emmiről is – derül ki az Index cikkéből.

Az Intézet megállapításai szerint a Klik csak akadályozza az iskolák mindennapi működését, a tankerületeket a stratégiai gondolkodás teljes hiánya jellemzi; az intézményeket úgy fosztották meg autonómiájuktól, hogy a szakmai kérdésekben nem látni semmi előrelépést, az igazgatók pedig lehetetlen helyzetbe kerültek az átszervezés miatt.

A minisztériumi háttérintézmény oktatáskutatói hangsúlyozzák: ilyen mértékű központosításig még Franciaországban sem mentek el, még a centralizált francia rendszer központosítottsága is oldódik, az oktatásáról híres Finnországé egyértelműen decentralizált, akárcsak a mostanában sokat dicsért lengyel modell.

A kötet szerint

a központosított fenntartás előnyei a kutatás idején nem rajzolódtak ki.

Egyetlen pozitívumot találtak: az áttanításokkal hatékonyabb volt a tanári gárdák kihasználása. Kérdőíves válaszaik szerint az iskolavezetők kétharmada érzi úgy, hogy csorbult az intézmények autonómiája. Az állami fenntartásba került középiskolákban a legnagyobb az elégedetlenség. A felmérés szerint a legnagyobb változást a tanárok kötelező 32 órás heti óraterhelése jelentette, mivel az adminisztrációs pluszterhek bevezetése előtt is jóval több időt töltöttek az iskolában, most már előfordul, hogy a tanári szobában nincsen elég hely.

Igazgatók patthelyzetben

A felmérés szerint az igazgatók lehetetlen helyzetbe kerültek: bár a felelősség az övék, a hétköznapi működés legegyszerűbb ügyeiben sem dönthetnek. A kutatók szerint

az intézmények minden pénzügyi önállóságukat elvesztették, így a legapróbb beszerzések is csak hosszadalmas ügyintézéssel valósíthatók meg, egy kifejezetten rugalmatlan rendszerben.

A tankerületek sem vizsgáztak jól: ők is cak a napi ügyekkel foglalkoznak, végrehajtják a központi utasításokat és közvetítik a központ felé az iskolai igényeket.

A felmérés eredményének teljes szövegét PDF-ben itt találja.

 

 

 

 

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.