Közélet

Indulhat Kész Zoltán „lopásgátló” népszavazása

Májusban foghatnak hozzá az aláírásgyűjtéshez. Arról dönthetünk, hogy lehessen-e kétmillió forintnál többet keresni állami cégnél.

„Lopásgátló népszavazásnak” nevezi Kész Zoltán független parlamenti képviselő azt a kezdeményezést, amely arra irányul, hogy az állami cégeknél hirdessenek kétmillió forintos bérplafont. Kedden jogerőre emelkedett a népszavazási kérdés hitelesítéséről szóló választási bizottsági határozat, májusban kezdődhet az aláírásgyűjtés és a kampány.

Kész közölte: a szükséges kétszázezer aláírást a rendelkezésre álló 120 nap helyett egy hónap alatt össze fogják szedni. Már 8500 ember jelezte, hogy aktívan részt venne a gyűjtésben, májusig ezt a számot megdupláznák és mind a 106 választási körzetbe elmennek majd, hogy elmondják, „miről szól majd valójában a Lopásgátló Népszavazás”.

A képviselő december 21-én tizenhárom népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodához, ebből január 18-án hitelesítettek kettőt, a kétmilliós bérplafonra, valamint a kampányfinanszírozásra vonatkozót. Utóbbival kapcsolatban viszont a múlt héten jogorvoslati kérelmet nyújtottak be, így csak a bérplafonra vonatkozó kérdést hitelesítő határozat emelkedett jogerőre.

A kérdés pontosan így szól: „Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik