Közélet

Banánmatricák, eltűnt család, kábé tizenegy üveg pálesz – humorbonbonok a vagyonnyilatkozatokban

Ki a legnagyobb Rejtő-rajongó? Ki adta fel az ajándékpiák számon tartását? Milyen egy kézműves kínai naptár? Kinek a középső neve a Nyolcezer Forintos Óra? Van-e jacht, helikopter, jetski? Végigpörgettük a vagyonnyilatkozatokat.

Vasárnapról hétfőre virradóra kerültek fel az Országgyűlés weboldalára a képviselői vagyonnyilatkozatok. Természetesen szkennelve és a képviselői profiloldalakra külön-külön feltöltve, nehogy már könnyű dolgunk legyen, ha például keresni akarunk. Szerencsére a korrupciókutató K-Monitor önkéntes feltöltői adatbázisba rendezték az összeset; a végeredmény egy egyelőre kissé zilált táblázat, amelyet még a héten összerendeznek és nyilvánosságra hoznak. Az előzetes eredmények azonban már elérhetőek. Végig is pörgettük őket. Íme a lista a furcsaságokról.

Családi állapot és családtagok miatt ugye nem bántunk senkit, de azért egy-két dolgot mégis kiemelnénk. Például L. Simon Lászlót, aki becsületesen felsorolja családtagjait, bár már itt, a nyilatkozat elején siet tisztázni, hogy csak neki van… nos, bármije. Bár nem lenne kötelező, Sárdi Anna, Simon Luca Virág, Simon Emese Teréz és Simon Rozália neve mögé is egyenként odaírja a vagyonnyilatkozat-témában egyébként is emblematikus mondatot:

önálló vagyontárggyal nem rendelkezik.

Ennél sokkal súlyosabb Semjén “Forever Alone” Zsolt esete, akinek egyszerűen eltűnt a családja:

vagyonny_semjen

A dokumentum legvégén egyébként mégis említi Semjén Álmos Ágostont, vele egy háztartásban élő fiát, akinek elvileg még két testvére van, illetve feleségét, Semjénné Menus Erzsébetet, szóval reméljük, mégis minden rendben van.

Muszáj kiemelnem a fideszes Pesti Imre kézírását – a Disney-logóra emlékeztető betűkbe (nézzék azokat a cuki pontokat az i felett, az isten szerelmére!!!) azonnal beleszerettem:

vagyonny_pestiimre

Kedves olvasók, jó hír: Magyarországon minden képviselőnek van fedél a feje felett! Lakhatás tekintetében az első végigpörgetés alapján a legnagyobb elnök-vezérigazgató, a KDNP-s Földi László, aki egy 1200 négyzetméteres telken álló

398 négyzetméteres családi ház

büszke tulajdonosa, és akinek egyébként gyümölcsöse és szántói is vannak Cegléd környékén. A legdurvább vagyonnyilatkozat pedig alighanem a szintén kereszténydemokrata Hargitai Jánosé, aki pótoldalak tömkelegén sorolta földjeit. Összesen huszonhárom (!) ingatlannal rendelkezik, többsége szántó, de van erdeje és mocsara is; kilencet ajándékba kapott.

Reméltünk, hogy találunk magánrepülőt, helikoptert, jachtot, de sajnos nem. A mezőnyből Kubatov Gábor öt autója (négy Opel Kadett és egy Suzuki Grand Vitara) szúrt csak szemet. A fideszes Csenger-Zalán Zsolt már tavaly is egy Bayliner Capri Cuddy motorcsónakkal vagánykodott, most pedig egy B-31-es vitorlással gazdagodott, igaz, ezt örökölte. A szoci Velez Árpád pedig maga a #yolo a jetskijével.

Igazi gyűjtő, meggyőződéses mecénás sajnos nincs képviselőink között, a kortárs (tudják, amiben élünk) művészetekre például utalást sem találtunk az ingóságok között. “Műalkotás” címszó alatt Lázár Jánás Gróf Széchenyi Zsigmond karosszékével büszkélkedik, a fideszes Nyitrai Zsolt pedig antik órákat gyűjt, illetve övé Rákosi Béla altábornagy repülős dísztőre és Rejtő Jenő műveinek első kiadása is (!).

A masszív magánkönyvtárakra pedig ott bukkantunk rá, ahol – kizárólag szakterületüket tekintve, hiszen nem szeretnénk megbántani senkit! – a legkevésbé vártuk volna: Papcsák Ferencnél és Fazekas Sándornál. A minden bizonnyal audiofil Kubatov Gábor ragaszkodik ezer tételes cédégyűjteményéhez (már 2014-ben is ennyi volt neki, tavaly sajnos nem gyarapodott), az LMP-s Ikotity István pedig

beírta a vagyonnyilatkozatába, hogy banánmatrica-gyűjteménye van!

Vajon miből futja neki erre? Reméljük, nem a mi adóforintjainkból! Elszá-molta-tást!!!

A befektetéseket és hiteleket elemezzék inkább nagyszerű gazdasági újságíróink; nekem inkább olyanok tűntek fel, hogy Hirt Ferenc nem egyszerűen üresen hagyta a rovatokat, hanem mindenhova akkurátusan beírt egy nullást; Tessely Zoltán életbiztosítása esetében a K-Monitor feltöltője szerint az “összeg nem olvasható, négymillióra hasonlít a legjobban” – egyébként olvasható, megnéztem, de attól még ez egy nagyon erős mondat. Jó hír, hogy az ex-HÖK-ös, jobbikos Szávay “Partyarc” Istvánnak eltűnt hárommilliós diákhitel-tartozása. Párttársának, Mirkóczky Ádámnak még van egy kicsi.

“Egy szót nem tudok belőle elolvasni” – panaszkodik a feltöltő Tóbiás József ingatlanbizniszénél, megint csak igazságtalanul, tessék csak nézni:

vagyonny_tobias

Legfeljebb az igekötők és az igető egybeírásába lehet belekötni. Reméljük, idén most már összejön az üzlet!

A már említett földesúr, Hargitai János, akárcsak 2014-ben, tavaly is kapott ajándékba “néhány palack bort”. Kövér László “diplomáciai kapcsolattartás esetében” kapott “tárgyakat” 10 és 100 ezer forint közötti értékben, pont, mint Mátrai Márta. Rajtuk kívül egyébként nem dicsekednek a repiajikkal, de pár vicces tételt azért találtunk. A fideszes Pótápi Árpád János “italokat”, “könyveket”, kapott, mindkettőt, százezerér’. Érdekes, hogy tavaly még részletezte a tételeket: harminc üveg bor,

kb. 11 üveg pálinka,

két lájbi. A szintén fideszes Riz Gábor kapott egy “kínai kézműves naptárat”, de sajnos nem tudja, mennyibe kerülhetett – nyilván nem kérdezte meg a kínaiakat, akiktől kapta. Simicskó István tavaly kapott egy nyolcezer forintos órát. Ez azért furcsa, mert Simicskó István tavaly előtt is kapott egy nyolcezer forintos órát.

Ja, Novák Előd az “Egyéb” rovatban fontosnak látta kijelenteni, hogy csak magyar állampolgársága van. E performatív nyelvi aktus elemzése a végtelenbe vezet, bele sem kezdek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik